Aderarea la Schengen, "obiectiv central al politicii externe"
În discursul rostit la prima sa întâlnire cu diplomaţii străini acreditaţi la Bucureşti, președintele a insistat pe faptul că UE este cea mai puternică garanţie a stabilității.
Articol de Cristina Dumitrescu, 30 Ianuarie 2015, 07:40
Aderarea la spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro sunt obiectivele centrale de politică externă ale preşedintelui Klaus Iohannis.
În discursul rostit la prima sa întâlnire cu diplomaţii străini acreditaţi la Bucureşti, şeful statului a insistat pe faptul că Uniunea Europeană este cea mai puternică garanţie a păcii şi stabilităţii.
Dată fiind criza din Ucraina şi modificarea permanentă a situaţiei de securitate, preşedintele Iohannis pledează pentru consolidarea capacităţii de anticipare a Alianţei Nord-Atlantice.
În context, el a apreciat că relaţiile României cu Federaţia Rusă sunt umbrite de criza ucraineană, iar pentru îmbunătăţirea acestor relaţii este nevoie ca Moscova să respecte dreptul internaţional.
Sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei rămâne de asemenea pe agenda de politică externă a României, la fel şi parteneriatul strategic cu SUA, care este un reper fundamental al politicii externe a României, subliniază preşedintele în discursul său.
El a lansat, totodată, un avertisment foarte ferm la adresa celor care ameninţă stilul de viaţă al oamenilor liberi, referindu-se la recentele atentate teroriste din Franţa şi Ucraina, comise asupra unor civili.
"Nu dorim ca generaţii viitoare să cunoască ororile conflictelor de orice fel, dar asta nu înseamnă că oricine ameninţă modul de viaţă al oamenilor născuţi liberi nu se va întâlni cu un răspuns pe măsură", a avertizat președintele Klaus Iohannis.