Activitatea în combinatele siderurgice Mechel, "va continua"
Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, este încrezător că planurile de producţie din uzine vor continua şi că salariaţii nu îşi vor pierde locurile de muncă.
Articol de Adrian Cristea, 28 Septembrie 2012, 16:07
Compania rusească "Mechel", care şi-a scos la vânzare fabricile deţinute în România, a dat noi asigurări cum că acestea nu îşi vor opri activitatea, odată cu plecarea grupului.
După întâlnirea pe care a avut-o vineri, cu reprezentanţii societăţii, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, este încrezător că planurile de producţie din uzine vor continua şi că salariaţii nu îşi vor pierde locurile de muncă.
Asigurările date de ministrul Liviu Pop vin după ce în ultimele zile reprezentanţii angajaţilor s-au arătat îngrijoraţi de concedierile din ultimul an, dar şi de reducerea activităţii în mai multe din fabricile deţinute de societatea rusească.
Aceştia susţineau că o eventuală încetare a producţiei va coincide cu dispariţia de pe piaţa autohtonă a anumitor produse, îngrijorare pe care o împărtăşesc şi firmele de pe piaţa construcţiilor.
Unii din principalii beneficiari ai produselor Mechel.
O posibilă închidere a fabricilor Mechel din România ar produce pagube serioase în piaţă, sunt de acord specialiştii.
Sectorul construcţiilor ar fi unul dintre cele mai afectate de dispariţia anumitor produse.
Problemele ar apărea, crede preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii, Alexandru Dobre, din nevoia de a le cumpăra de pe alte pieţe, cu costuri mai mari.
"Nu se poate vorbi de construcţii fără armătură.
"Atunci când rămâne puţin, imediat, îi creşte preţul.
"Presupunând că ai lua de undeva din Polonia, trebuie să te duci 500 de km mai mult, dacă nu 1000, ca să îl aduci, intervine şi lipsa de respect, în momentul când nu ai şi trebuie să aştepţi să iei de la altul, să fii sigur că creşte preţul fără control", a declarat Alexandru Dobre.
O eventuală închidere a fabricilor Mechel, susţine preşedintele ARACO, ar reprezenta un adevărat şoc pentru piaţa construcţiilor deja afectată grav de criza din ultimii ani.
Constructorii sunt totuşi optimişti şi anunţă uşoare creşteri pentru sfârşitul de an.
"Eu cred că îşi revine piaţa construcţiilor. Creşterile nu vor fi spectaculoase.
"Ceva de ordinul a două-trei procente, pentru că s-a căzut mult, de la 15 miliarde, s-a ajuns pe undeva, acum, suntem pe la 9-10", a afirmat Alexandru Dobre.
Statisticile naţionale arată, totuşi, date puţin contradictorii.
Potrivit unui raport publicat vineri de Institutul Naţional de Statistică, în luna august, autorizaţiile de construcţie pentru clădiri de locuinţe au fost mai puţine cu peste 8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.