Acţiune pentru salvarea Institutului Cantacuzino, la Bucureşti
Studenții la medicină au prostestat sâmbătă față de situația Institutului Cantacuzino din București. Institutul Cantacuzino are conturile blocate atât de ANAF cât și de furnizori.
Articol de Adriana Turea, 14 Martie 2015, 20:16
Peste 100 de studenţi, profesori, reprezentanţi ai Federaţiei Sanita şi angajaţi ai unităţii medicale au participat, sâmbătă, în faţa Institutului, la o manifestaţie menită să tragă un semnal de alarmă.
Institutul Cantacuzino are conturile blocate atăt de ANAF cât şi de furnizori, către care sunt datorii în valoare de 1,3 milioane.
Salariaţii au mai protestat în urmă cu trei săptămâni pentru că şi-au primit doar jumătate din salarii şi pentru a avea un loc de muncă.
În momentul de faţă, unitatea medicală mai fabrică doar două produse, după cum spune una dintre salariate: "actualmente, Institutul Cantacuzino produse un antioxidant, un extract de orz verde şi autovaccin".
Alături de salariaţi, studenţi şi profesori au protestat paşnic.
"Vrem ca lucrurile să funcţioneze normal, iar normalul într-o ţară este să-ţi păstrezi tradiţiile, să-ţi încurajeze valorile. În această instituţie lumea a muncit şi a salvat în 100 de ani probabil milioane de oameni şi a prevenit milioane de ani de boli", a spus o studentă.
"Sunt studentă. Am învăţat aici, până la urmă este un centru de cercetare şi de învăţământ", a mai adăugat studenta.
Reporter: De ce sunteţi în faţa Institutului Cantacuzino?
Student: "Pentru a-l apăra şi a-l salva, deoarece este foarte important pentru ţară prin producerea de vaccinuri. Mai sunt aici şi în calitate de studenţă a Universităţii de Medicină şi Farmacie, deoarece catedra de microbiologie găzduită în Institut este cea care m-a inspirat foarte mult în viitoarea mea carieră".
Anul trecut guvernul a mutat institutul din subordinea Ministerului Sănătăţii sub cea a Ministerului Educaţiei pentru a-l salva de la faliment, iar acum se aşteaptă găsirea unei soluţii pentru redresarea institutului.