Acţiune de strângere a deşeurilor în întreaga țară
Mişcarea "Let's do it, Romania!" derulează astăzi o ambiţioasă acţiune de strângere a deşeurilor, la care speră să mobilizeze un milion de voluntari.
Articol de Radiojurnal, 15 Septembrie 2018, 12:59
Mişcarea "Let's do it, Romania!" derulează astăzi o ambiţioasă acţiune de strângere a deşeurilor, la care speră să mobilizeze un milion de voluntari.
Este a şasea oară când în ţara noastră are loc un astfel de eveniment, intitulat Ziua de Curăţenie Naţională. Campania a fost lansată, în acest an, la Băicoi, în judeţul Prahova, de ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu:
Graţiela Gavrilescu: Dorim ca românii să înveţe cum să colecteze selectiv, astfel încât să demonstrăm celorlalte ţări din UE că românii îşi doresc o ţară curată şi doresc să trăiască într-un mediu curat şi într-un mediu sănătos. Ţinând cont că de la 1 ianuarie 2019 colectarea selectivă este obligatorie, este un prim semn că trebuie să avem grijă de resursa naturală, aşa că de astăzi, 15 septembrie, îi chem pe toţi românii la această acţiune care să fie continuă.
În judeţul Timiş, unde au fost identificate aproximativ 300 de rampe clandestine de gunoi, s-au strâns peste 10 mii de voluntari pentru colectarea deşeurilor, după cum relatează corespondenta noastră, Alina Bujancă:
Reporter: Campania a strâns reprezentanţi ai unor firme, instituţii publice, ONG-uri, studenţi, elevi, dar şi oameni simpli care vor o ţară mai curată. (...) Şi consulul onorific al Spaniei la Timişoara, domnul Miguel Viñals, s-a alăturat acestei campanii.
Miguel Viñals: Consider că este o iniţiativă extraordinară. Iubesc natura şi urăsc să văd mizerie pe jos.
Reporter: Marian Duculescu eşti coordonatorul acestei campanii în judeţul Timiş. Cum se desfăşoară?
Marian Duculescu: Undeva la 10 mii şi ceva de voluntari, 40 de echipe pe judeţul Timiş.
Reporter: Cât de murdar este judeţul Timiş?
Marian Duculescu: Este mai curat ca în anii trecuţi, dar mai este mult de muncă.
Reporter: Câte rampe clandestine aţi identificat?
Marian Duculescu: Peste 300. În zonele de pădure, cu vegetaţie mare, care nu se văd, de obicei sunt cele mai mari probleme.
În cei şapte ani de activitate de până acum, "Let's Do It, Romania!" a reuşit să mobilizeze aproape un milion şi jumătate de voluntari, care au strâns peste 18 mii de tone de deşeuri. Acţiuni similare de ecologizare au loc astăzi în 150 de ţări din întreaga lume.