Acordul cu FMI, BM şi CE "a fost unul foarte reuşit"
Directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale spune că primele rezultate pozitive ale acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană sunt vizibile în reluarea creşterii economice.
Articol de Angela Bârgoan, 31 Iulie 2011, 13:58
Premierul Emil Boc le-a spus experţilor Băncii Mondiale că expertiza lor a fost de mare ajutor României în eforturile de a ieşi din recesiune.
"România a ieşit din recesiune şi sperăm să avem un al treilea trimestru consecutiv de creştere economică. În 2011 estimăm o creştere de 1,5%, iar în 2012 una de 3,5%-4%"
Criza s-a dovedit a fi în final o oportunitate pentru România, în procesul reformelor - a mai spus şeful Executivului.
"Această perioadă de criză se dovedeşte a fi cea mai bună oportunitate pentru România pentru a declanşa un proces de reformă în sistemul de sănătate, salarizarea în sectorul public, pensii, educaţie, justiţie.
"Aşteptăm ca anul viitor şi oamenii să resimtă în buzunarele lor rezultatele reformelor, după doi ani de măsuri dure", a mai afirmat Emil Boc.
Cheia este continuarea ritmului reformelor, iar guvernul este hotărât să nu facă niciun pas înapoi, care să compromită aceste reforme, chiar dacă urmează un an electoral - le-a mai spus şeful executivului experţilor de la Banca Mondială.
Guvernul anunţă că vrea să menţină un deficit de 3%, susţinând că stabilirea acestor ţinte foarte stricte s-a dovedit a fi singura cheie de a menţine stabilitatea macroeconomică.
Peter Harrold: Se văd "primele semne ale reluării creşterii economice"
La rândul său, şeful delegaţiei Băncii Mondiale, Peter Harrold, s-a arătat încântat să vadă, după doi ani foarte grei pentru populaţie, primele semne ale redresării economice.
Potrivit oficialului Băncii Mondiale, economia şi-a schimbat cursul şi a început să crească, ceea ce înseamnă o poziţie fiscală mai solidă şi o poziţie externă bună pentru România, a subliniat Peter Harrold.
"Suntem încântaţi să constatăm că, după doi ani foarte grei, vedem acum primele rezultate pozitive ale acordului, primele semne ale reluării creşterii economice de pe o poziţie fiscală mult mai solidă şi una externă mult mai solidă.
"Programul pe care l-aţi întreprins în mod curajos cu cele trei instituţii internaţionale a fost unul foarte reuşit în această privinţă", a spus Peter Harrold.
O delegaţie comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se întâlneşte duminică de la ora 16.00 cu preşedintele Traian Băsescu.
Misiunea de evaluare în România se încheie luni, când în cadrul unei conferinţe de presă, urmează să fie prezentate rezultatele discuţiilor de la Bucureşti.