Acoperirea vaccinală în România a scăzut în ultimii 12 ani, de la 90 la 80%
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că vaccinarea reprezintă un drept și nu o obligație, iar strategia adoptată recent de Guvern are rolul de a informa corect cetățenii.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Noiembrie 2023, 14:52
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că vaccinarea reprezintă un drept și nu o obligație, iar strategia adoptată recent de Guvern are rolul de a informa corect cetățenii. El a declarat, în plenul Senatului, că acoperirea vaccinală în România a scăzut în ultimii 12 ani, de la 90 la 80%. La solicitarea grupului AUR, ministrul Rafila a adus clarificări și în privința Planului Național de Combatere a Cancerului.
Amalia Bojescu a urmărit dezbaterile și transmite: ”Senatorii AUR au atras atenția că Ministerul Sănătății întârzie implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului și a pierdut fondurile europene nerambursabile necesare construirii și renovării de unități medicale. Pe de altă parte, AUR susține că Strategia națională de vaccinare are alte scopuri decât cele anunțate de autorități.
Claudiu Târziu, senator: ”În această strategie se poate înțelege că guvernul PSD-PNL pregătește terenul pentru vaccinarea obligatorie. Vrem să preîntâmpinăm orice fel de abuz, orice fel de măsură luată împotriva românilor de către un guvern care este pus să-i conducă destinele, nu să îl conducă la groapă.”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, respinge acuzațiile și spune că strategia se referă la dreptul oamenilor din România de a fi corect informați în privința vaccinării, aceasta nefiind obligatorie.
Alexandru Rafila: ”Dreptul fiecărui cetățean, în ceea ce privește opțiunea sa, este respectat. Sigur, noi suntem responsabili să-i informăm corect, prin intermediul profesioniștilor din sistemul de sănătate, și opțiunea sigur că este a cetățeanului și a părintelui.”
În privința Planului Național de Combatere a Cancerului, ministrul Alexandru Rafila a precizat că acesta este actualizat permanent pentru că apar medicamente și proceduri noi, adăugând că a fost înființat un Registru Național al Bolnavilor de Cancer. Pe de altă parte, el a dat asigurări că toate cele 27 de obiective medicale incluse inițial pe lista aprobată de Guvern vor fi construite.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/