Acciza la carburanţi creşte cu 7 eurocenţi din aprilie
Acciza de 7 eurocenţi va fi aplicată de la 1 aprilie, atât la benzină cât şi la motorină, dar măsura nu apare în scrisoarea de intenţie, spune premierul Victor Ponta.
Articol de Angela Matei, 04 Februarie 2014, 06:39
Acciza la benzină şi la motorină va creşte cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie, a anunţat luni seară premierul Victor Ponta.
După negocierile cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, şeful guvernului a mai prezentat şi alte măsuri care vor avea un impact semnificativ asupra economiei şi asupra populaţiei.
Acciza de 7 eurocenţi va fi aplicată de la 1 aprilie, atât la benzină cât şi la motorină, dar măsura nu apare în scrisoarea de intenţie.
Premierul Victor Ponta a precizat că guvernul va trimite preşedintelui forma finală săptămâna viitoare.
" Am fost asigurat că în urma discuţiei dintre reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Banca Mondială cu preşedintele că şi blocajul politic practic încetează.
"Preşedintele îşi va îndeplini atribuţiile constituţionale de a semna documentele necesare pentru ca acordurile noastre cu FMI, cu Comisia Europeană şi Banca Mondială să redevină operaţionale", a declarat premierul.
Audio: Declaraţia integrală a prim-ministrului Victor Ponta, transmisă, în direct, de Radio România Actualităţi
Doi ani, rata la jumătate
Şeful executivului a mai anunţat că guvernul are acordul partenerilor internaţionali pentru două decizii cu impact în economie.
Prima măsură este adresată celor care au credite, pensionari sau salariaţi.
Astfel o persoană cu un venit lunar de cel mult 1610 lei care nu are restanţe mai vechi de 90 de zile, va putea să beneficieze de o îmbunătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani, dar reducerea să nu depăşească 500 de lei lunar.
Prin urmare, jumătate din rata pe care o plăteşte acum un împrumutat poate fi amânată în acest fel şi achitată mai târziu sau chiar la finalul perioadei de creditare.
După aceşti doi ani, statul va acorda împrumutatului un credit fiscal de 200 de lei pe lună pentru a-l sprijini în plata creditului.
O a doua măsură este adresată sectorului privat şi va fi aplicată de la 1 iulie.
În acest caz, pentru firmele care creează cel puţin 20 de locuri de muncă, statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielii salariale