Absorbţia fondurilor europene, lecţia neînvăţată
Absorbţia fondurilor europene este tema centrală a vizitei pe care a început-o miercuri în România comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Martie 2017, 07:32
Absorbţia fondurilor europene este tema centrală a vizitei pe care a început-o miercuri în România comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Ţara noastră a avut şi are numai de câştigat din apartenenţa la Uniunea Europeană, 60 % din investiţiile publice din România provin din fonduri europene, afirmă oficialul european.
Reporterul RRA, Carmen Gavrilă: " Comisarul Corina Creţu a declarat că este îngrijorată de situaţia din infrastructura de transport şi că există multe proiecte întârziate.
Totuşi, Comisia Europeană anticipează că rata de absorbţie a României pentru perioada 2007 - 2014 va depăşi cu puţin 90%.
În schimb, pentru actuala perioada bugetară, 2014 - 2020, România a absorbit zero fonduri de coeziune şi dezvoltare regională, inclusiv din cauze că instituţiile de gestionare a fondurilor europene nu au fost trimise spre acreditare la Curtea de Conturi.
Corina Creţu: "Pentru mine această rată de contractare este indicatorul, poate cel mai important, pentru că, odată ce instituţiile vor fi acreditate, noi suntem gata să plătim facturi.
Cred că trebuie să mobilizăm şi autorităţile locale, 39 de municipii reşedinţă de judeţ au la dispoziţie milioane de euro şi nu am, din păcate, cunoştinţă că avem programe de calitate pentru cheltuirea acestor bani."
Corina Creţu a mai anunţat că, din cauza cheltuielilor cu salarii mărite, Comisia Europeană este precaută în ce priveşte potenţiale depăşiri ale deficitului de 3% din PIB, mai ales dată fiind experienţa Greciei.
Comisarul european se întâlneşte joi cu premierul Sorin Grindeanu şi cu vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene.