Absolvenţii îşi găsesc greu un loc de muncă în România
Doar o treime dintre absolvenţi îşi găsesc un loc de muncă la un an de la încheierea studiilor.
04 Decembrie 2009, 14:33
Absolvenţii îşi găsesc greu un loc de muncă în România. Doar o treime dintre ei reuşesc să se angajeze la un an de la încheierea studiilor, conform datelor unui studiu derulat în acest an de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit INS, la un an de la încheierea studiilor, 33% dintre absolvenţii care şi-au căutat un loc de muncă erau ocupaţi.
Dintre absolvenţii de facultate, 60% au reuşit să îşi găsească un loc de muncă.
De asemenea, 35% dintre cei cu studii medii au avut noroc şi doar 15% dintre cei cu un nivel scăzut de instruire. Cei mai mulţi locuiau în oraşe.
Tinerii din România îşi găsesc cu greu un loc de muncă şi pentru că în continuare educaţia nu este adaptată cerinţelor pieţei - declara recent Mihai Corca, lider al unui proiect ce urmăreşte această problemă.
"Faptul că avem 48 de facultăţi la 20 şi de milioane de locuitori, adică o facultate de drept la fiecare 420 de mii de locuitori ai României, ne arată faptul că oferta educaţională este mult prea bogată faţă de nevoi.
"De regulă, cunoştinţe cu caracter enciclopedic, ne preocupă mai puţin abilităţile practice şi aproape întotdeauna ignorăm faptul că un absolvent trebuie să aibă propriile lui valori, propriile lui convingeri", a declarat Mihai Corca.
Mihai Păunescu, expert în cadrul proiectului numit "Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii", oferă un exemplu de cum ar trebui să arate cursurile la o facultate de drept.
"Să renunţe la a studia foarte amănunţit legi şi manuale, de a studia cazuri practice, concrete, ce trebuie să facă într-o situaţie dată. Cum trebuie să abordeze un anumit caz. Să meargă mai mult pe cazuistică şi mai puţin pe teorie", a declarat Mihai Păunescu.
Datele statistice ale UE oferite de EUROSTAT pentru primul trimestru al anului 2009 arată că în toate ţările membre rata şomajului pentru tineri este mai mare decât rata şomajului pe întreaga populaţie.
În privinţa ratei şomajului în rândul tinerilor, România se afla undeva la mijlocul clasamentului, fiind depăşită de ţări ca Franţa sau Italia.