Absolvenţii de medicină şi farmacie susţin rezidenţiatul
Pentru această sesiune s-au înscris peste 5.300 de candidaţi pentru aproximativ 3800 locuri. Concursul este organizat duminică la Bucureşti şi în alte cinci centre universitare.
Articol de Cristina Dumitrescu, 25 Noiembrie 2012, 10:26
Absolvenţii de medicină şi farmacie susţin duminică rezidenţiatul.
Pentru această sesiune s-au înscris peste 5.300 de candidaţi. Concursul este organizat la Bucureşti şi în alte cinci centre universitare din ţară.
Ministerul sănătăţii a scos la concurs în total aproape 3.800 de locuri şi posturi.
Cele mai multe locuri şi posturi scoase la concurs sunt la medicină - aproximativ 3.500 - dar cea mai mare concurenţă - aproape patru candidaţi pe un loc - este la stomatologie.
Faţă de anul trecut, când specialităţile medicale deficitare erau medicina de urgenţă, anestezia şi terapia intensivă, oncologia medicală şi neonatologia, anul acesta apar în plus pe lista Ministerului Sănătăţii, între altele, chirurgia cardiovasculară, bolile infecţioase, epidemiologia, hematologia, neurochirurgia şi psihiatria.
În ultimii cinci ani au plecat să lucreze în străinătate peste 11.000 de medici români, iar doctorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, estima că statul român a pierdut prin plecarea lor aproximativ 3 miliarde de lei, reprezentând cheltuielile cu educaţia acestora. În aceeaşi perioadă au fost formaţi în România 8.600 de medici specialişti.
Dacă ţinem cont de norma europeană, România ar trebui să aibă aproximativ 86.000 de medici cu drept de liberă practică, faţă de 43.000 cât are acum.
Un medic rezident din România are un salariu de 800 de lei pe lună, în timp ce medicii rezidenţi din alte ţări ale Uniunii Europene au lunar un salariu de minimum 1.200 de euro.
Un medic specialist are în medie în România 700 de euro, iar în ţările dezvoltate el poate câştiga în medie 7.900 de euro pe lună.