84 de ani de la ocuparea Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa de către URSS
Ziua de 28 iunie 1940 este o consecinţă a Pactului Ribentropp-Molotov, încheiat de URSS cu Germania nazistă.
28 Iunie 2024, 19:27
Astăzi se împlinesc 84 de ani de la ocuparea Basarabiei, nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa de către Uniunea Sovietică. Ziua de 28 iunie 1940 este o consecinţă a Pactului Ribentropp-Molotov, încheiat de URSS cu Germania nazistă. De la Radio Chişinău relatează Victoria Cernea.
Reporter: La 28 iunie 1940, am avut parte de o agresiune în toată legea, potrivit istoricului Ion Varta. Mii de oameni nevinovaţi au fost asasinaţi, au avut loc condamnări la închisoare, internări în lagăre de concentrare, deposedări abuzive de bunuri, spune Ion Varta.
Ion Varta: Drama a fost cumplită, pentru că evenimentele din 28 iunie şi în zilele următoare au fost doar începutul acestui calvar lung.
Reporter: Represiunile din 28 iunie 1940 sunt comparabile cu cele din februarie 2022 în Ucraina, crede istoricul Ion Negrei.
Ion Negrei: Populaţia din Basarabia a fost lipsită de identitate, a trăit ca într-o închisoare, aşa cum i-a dictat regimul comunist, totalitar de ocupaţie.
Reporter: În seara zilei de 26 iunie 1940, autorităţile sovietice înaintează o notă ultimativă prin care solicită cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei. În termen de 24 de ore, autorităţile de la Bucureşti erau aşteptate cu un răspuns. În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940 a fost luată decizia de către Consiliul de Coroană de acceptare a ultimatumului sovietic şi de executare a unei retrageri din Basarabia şi nordul Bucovinei.