43 de monumente şi clădiri oficiale, luminate în portocaliu, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului
Cel mai recent raport realizat de specialiștii europeni arată că la noi în țară, afecțiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalității, după afecțiunile cardiovasculare.
Articol de Adriana Leu, 05 Februarie 2023, 10:51
43 de monumente şi clădiri oficiale, printre care Palatul Victoria, sediul Guvernului, Arcul de Triumf, Primăria Bucureşti, Palatul Regal şi Biblioteca Naţională, au fost azi noapte luminate în portocaliu, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.
Cel mai recent raport realizat de specialiștii europeni arată că la noi în țară, afecțiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalității, după afecțiunile cardiovasculare.
În 2021, aproape 47.000 de mâini au murit din cauza cancerului, iar jumătate dintre cei care se luptă cu această boală sunt de vârstă activă, adică au mai puțin de 65 de ani indică Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică arată că mortalitatea prin cancer reprezintă 19% din totalul deceselor, dar și că în România ultimilor 20 de ani a crescut gradul de mortalitate pentru şase tipuri de afecțiuni oncologice.
Distribuirea inegală a spitalelor care se ocupă de această afecțiune, accesul lent la terapiile inovatoare și lipsa specialiștilor face ca mortalitatea să fie mai mare la noi în țară, deși prevalenţa cancerului este sub media europeană.
Ieri, premierul Nicolae Ciucă afirma într-un comunicat că executivul este preocupat de asigurarea infrastructurii și a alternativelor terapeutice inuatoare și că susține investițiile în dezvoltarea unor centre de profil.
La rândul său, Ministerul Sănătății a transmis că această maladie poate fi controlată dacă prevenția, diagnosticul precoce și accesul la terapie sunt nediscriminatorii.
Medicii atrag însă atenția că în România nu există o cultură a prevenției cancerului și de cele mai multe ori pacienții ajung la specialiști după ceala a depășit faza incipientă.
Președintele Asociației Oncohelp Timișoara, Șerban Negru, consideră că mortalitatea este mai ridicată în țara noastră din cauza absenței programelor screening și a unui circuit clar al bolnavului oncologic.