30 de ani de la zborul în spaţiu al unui cosmonaut român
În urmă cu 30 de ani locotenentul major, inginer Dumitru Prunariu a fost primul român care a zburat vreodată în cosmos.
Articol de Ianna Ioniţă, 15 Mai 2011, 14:36
Pe 14 mai 1981, la ora 20:16 şi 38 de secunde, ora Bucureştiului, de pe platforma numărul 17 a Cosmodromului Baikonur, aeronava Soyuz 40 pornea într-o nouă misiune cosmică internaţională.
În vârful rachetei purtătoare, capsula spaţială avea la bord un echipaj compus din două persoane: comandant colonelul rus Leonid Ivanovici Popov, care avea deja la activ un record absolut - 185 de zile şi nopţi în spaţiul cosmic - cel de-al doilea era locotenentul major, inginer Dumitru Prunariu, primul român care a zburat vreodată în cosmos.
Şi s-a dat comanda "start", iar rampa de lansare a fost invâluită de fum şi flăcări. Racheta a pornit.
După 30 de ani, Dumitru Prunariu îşi aminteşte că au existat două momente în care emoţiile au atins un nivel mai ridicat decât de obicei.
"Cu o zi înainte de lansare, când simţeam deja startul iminent şi mă gândeam ce va fi, cum se va desfăşura, oare se va încheia totul cu bine şi înainte de aterizare, pentru că te gândeşti totuşi că te sui în nava cosmică. Aceasta se dezbemberază în spaţiul cosmic şi o capsulă mică de 2 pe 2 metri, doi diametrul, doi înălţime, sub formă de clopot, trece prin atmosferă, cu o viteză extrem de mare, se încinge la peste o mie de grade în exterior, iar tu trebuie să rezişti în interior şi să aştepţi momentul deschiderii paraşutei pentru a te aşeza relativ lin pe pământ şi a reveni pe planeta natală", spune Dumitru Prunariu.
Cosmonautul român este în prezent preşedintele Comitetului ONU pentru explorarea panică a spaţiului extra-atmosferic.
Leonid Popov, partenerul de zbor al lui Dumitru Prunariu, cel care a participat la mai multe misiuni cosmice spune că în spaţiu eşti singur şi responsabilităţile sunt foarte mari.
"Acolo sus rămâi singur. Jos, la sol, la simulator doar le simulezi şi sunt foarte mulţi oameni in jurul tău. Pot interveni. În calitate de comandant, sunt responsabilităţi foarte mari. Sunt foarte multe colective care au contribuit la pregătirea zborului tău. Tu rămâi în rachetă singur şi îi reprezinţi pe toţi şi ai responsabilitatea a tot ceea ce se întâmplă", a declarat Leonid Popov..