"30.000 de mii de funcţionari publici" susţin revendicările greviştilor
Acţiunea sindicatelor din administraţie "a fost susţinută de 30.000 de mii de funcţionari publici".
Articol de Radiojurnal, 05 Iulie 2016, 14:01
Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie şi-au început astăzi programul de lucru cu o grevă de o oră.
Acţiunea ar fi fost susţinută de aproximativ 30.000 de mii de funcţionari publici din primării şi consiliile judeţene din toată ţara.
Revendicările lor vizează mărirea salariilor cu 25%, acordarea normei de hrană, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, dar şi acordarea voucherelor de vacanţă.
Dacă nu le vor fi satisfăcute cererile, protestatarii ameninţă cu greva generală de o zi, săptămâna viitoare, şi cu greva generală pe termen nelimitat, începând cu 19 iulie.
Corespondentul RRA Oana Negrea ne spune care este situaţia în judeţul Covasna.
Reporter: Au participat aproape 600 de angajaţi din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, ai primăriilor oraşelor Sfântu Gheorghe, Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului, precum şi ai altor 14 primării din mediul rural, afiliaţi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.
Liderul sindical, Ferencz Tibór, a declarat că aproape jumătate din angajaţilor acestor instituţii au salarii foarte mici, la nivelul salariului minim pe economie, iar între salariaţii administraţiei locale şi cei ai administraţiei centrale există un decalaj nejustificat de mare.
Ferencz Tibór:Administraţia publică locală a fost lasată întotdeauna pe ultimul loc la categoria bugetari. Am fost noi categorisiţi, ani de-a rândul, ca şi ultima pingea la cizmă, ca să zic eu aşa, nu s-a ocupat nimeni de noi, cu toate că am avut, nu o dată şi nu o dată, întâlniri cu reprezentanţii guvernului. Suntem cei mai defavorizaţi din categoria bugetarilor.
Reporter: Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat că susţine revendicările subalternilor săi, considerând că salariile lor sunt foarte mici în raport cu volumul de muncă şi responsabilităţile pe care le au.
Antal Árpád: Salarizarea în administraţie nu este una corectă, nu este în raport cu responsabilitatea funcţionarilor. Deci, atâta timp cât nu va exista un echilibru între salarizare şi responsabilitate nu va exista eficienţă, nici la nivel local, nici la nivel central.