20 de ani de la revoluţie
La Timişoara a început seria de evenimente care marchează două decenii de la revoluţie.
Articol de Alina Bujancă, 15 Decembrie 2009, 12:41
La Timişoara, istorici, scriitori, oameni politici şi revoluţionari din România şi din alte ţări din Europa de Est discută astăzi despre contextul internaţional al schimbării de regim.
România după 20 de ani se vede în primul rând din păcate prin prisma nerealizărilor ei, prin prisma neajungerii la acele adevăruri atât de clamate de revoluţionari şi de familiile celor dispăruţi.
Florian Mihalcea preşedintele Societăţii Timişoara afirmă că suntem într-o ţară în care revoluţia a fost folosită în campaniile electorale, dar de fapt dosarul revoluţiei nu este încă finalizat şi este un dosar de 800 de mii de file.
Participanţii la simpozion au amintit că pe 15 decembrie 1989 au avut loc primele frământări care au dus la izbucnirea revoluţiei.
În 15 decembrie a început protestul enoriaşilor Bisericii reformate maghiare care se opuneau evacuării pastorului lor, la acest protest tot în data de 15 s-au raliat în primul rând membrii comunităţilor neoprotestante din Timişoara care au sosit cu lumânări în faţa clădirii pastorului Laszlo Tokes şi astfel au putut să stea peste noapte şi să încerce să îl apere până a doua zi în 16 când deja vestea s-a răspândit în oraş şi au început să vină din ce în ce mai mulţi oameni în speciali români care au considerat că trebuie apărat nu pastor maghiar ci trebuie apărat dizidentul pe care îl are acest oraş.
Ce se va întâmpla astăzi la Timişoara
După-amiază, în Aula Magna a Universităţii de Vest va avea loc un forum festiv pe tema revoluţiei din decembrie 1989 şi mişcărilor din întreaga Europă de Est care au dus la căderea comunismului.
La eveniment sunt invitaţi să participe fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, fostul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, preşedintele FIDESZ, şi europarlamentarul Lászlo Tökés.