18 focare de pestă porcină africană în Bihor
18 focare de pestă porcină africană, dintre care 17 la porcii domestici şi unul la mistreţ, sunt până în prezent în judeţul Bihor.
25 Iulie 2018, 16:21
18 focare de pestă porcină africană, dintre care 17 la porcii domestici şi unul la mistreţ, sunt până în prezent în judeţul Bihor, a anunţat, astăzi, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din acest judeţ. Autorităţile de profil de la Bucureşti au confirmat existenţa virusului. Inspectorii au pus sub supraveghere exploataţiile, au impus restricţii de transport şi au dezinfectat spaţiile în care s-au aflat animalele. Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi peste 200 de porci, atât bolnavi, cât şi cei care au fost în contact cu aceştia. Proprietarii vor beneficia de despăgubiri. Şi judeţul Brăila este grav afectat de pesta porcină. Până acum au fost omorâţi peste 3.000 de animale din ferme şi gospodării.
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, Gicu Drăgan, face apel la populaţie să respecte măsurile de siguranţă pentru a evita răspândirea virusului.
Gicu Drăgan:
"Avem o mare problemă cu circulaţia oamenilor, nu sunt atât de conştienţi încât să nu mai umble dintr-o localitate în alta, fiind, în acest moment, vectorul principal de transmitere a pestei porcine africane. La nivelul judeţului Brăila mai avem o problemă destul de importantă, şi anume suntem al doilea judeţ din ţară cu numărul de porci, după Timişoara, şi grija noastră cea mai mare se duce către fermele comerciale. Trebuie să stăm 24 şi 24 să veghem, pentru că la Tulcea s-a întâmplat, a intrat într-o fermă 47, a intrat ieri sau alatăieri şi la o a doua fermă comercială, la Babadag".
Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Roşu Mareş, declară că reprezentanţii ministerului depun toate eforturile pentru identificarea şi eradicarea focarelor de pestă porcină. Astfel, a fost iniţiat un comitet de situaţii de urgenţă care monitorizează evoluţia bolii la porci, a menţionat acesta, adăugând că ministerul a informat Comisia Europeană despre apariţia focarelor şi a despăgubirilor pe care ar urma să le primească producătorii de carne de porc afectaţi.
Sorin Roşu Mareş:
"Ministerul Agriculturii a luat toate măsurile, imediat ce a fost sesizat cu primul caz de pestă porcină africană în judeţul Tulcea, în sensul că a mobilizat echipaje umane în judeţ pentru a ajuta Direcţia Sanitar Veterinară pentru a localiza aceste focare de pestă porcină africană. Am dislocat din judeţele învecinate oameni de la Direcţia Agricolă, de la Agenţia Naţională pentru Zootehnie pentru a ajuta, am făcut materiale de informare, încă din momentul în care a apărut la Satu Mare, anul trecut. Tot ceea ce ţine de Ministerul Agriculturii, facem".