170 de minori români au fost repatriaţi în 2013
Minorii români repatriaţi din Italia, Franţa şi Spania erau implicaţi în activităţi ilegale, precum cerşetorie sau furt, arată statisticile.
16 Ianuarie 2014, 18:45
170 de minori români au fost repatriaţi anul trecut, din Italia, Franţa şi Spania. Cei mai mulţi provin din Franţa, după cum spun autorităţile în domeniu, datorită unei bune colaborări cu această ţară.
Statistica arată însă că majoritatea au fost implicaţi în activităţi ilegale, precum cerşetorie sau furt.
Îngrijorarea declarată a specialiştilor români este că o parte dintre ei au făcut obiectul traficului de fiinţe umane.
Autorităţile române în domeniul protecţiei copilului susţin că numărul de repatrieri este constant de la un an la altul şi speră să spulbere astfel temerea potrivit căreia, odată cu trecerea timpului, ar creşte de fapt ponderea minorilor aflaţi pe străzile altor oraşe din Europa.
Specialiştii dau asigurări că, pentru fiecare copil găsit neînsoţit într-o ţară străină de România, statul român face o cerere de repatriere.
Traseul legal al minorului întors acasă, presupune în primul rând încercarea de reintegrare în familia sa, fie ea şi lărgită şi, doar în cazuri extreme, instituţionalizarea.
Context infracţional
În Franţa, cei mai mulţi copii au fost identificaţi într-un context infracţional.
În timp ce, potrivit Cristinei Cuculas, şef Serviciu din cadrul Direcţiei pentru protecţia copilului, ar exista suspiciuni că unii ar fi fost obiectul traficului de fiinţe umane.
"În aceste cazuri, luăm legătura şi cu structurile abilitate din MI pentru a se verifica dacă se confirmă sau nu suspiciunile respective", spune Cristina Cuculas.
Preşedintele executiv al Organizaţiei "Salvaţi copiii", Gabriela Alexandrescu, se teme însă că soarta acestor minori repatriaţi nu va fi una fericită.
"Aceşti copii sunt foarte vulnerabili. Dacă nu se asigură un ajutor complex şi pe termen lung, aceşti copii pot redeveni infractori sau se pot întoarce în ţările de unde au fost repatriaţi", spune Gabriela Alexandrescu.
Acest bilanţ, făcut public astăzi de Direcţia pentru Protecţia Copilului, vine după ce, nu mai târziu de acum două luni, poliţiştii canadieni anunţau destructurarea unei reţele uriaşe de pedofilie.
Anchetatorii precizau atunci că foarte multe dintre filmele pornografice realizate au fost produse cu minori din România şi Ucraina.