"150 persoane duse la secţie" în urma protestului de luni
UPDATE: Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria română, Aurel Moise, spune că la protestele de luni au participat aproximativ 13.000 de persoane.
Articol de Beatrice Brăileanu, 17 Ianuarie 2012, 09:08
Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat că luni au fost proteste în 52 de localităţi, la care au participat aproximativ 13.000 de manifestanţi.
150 de persoane au fost ridicate de jandarmi luni.
La aceste manifestaţii, de la Jandarmerie au fost angrenaţi 3.793 de jandarmi pentru a asigura ordinea publică.
"Au fost depistate şi conduse la unităţile de jandarmi sau de poliţie, pentru identificare şi pentru dispunerea de măsuri legale, peste 150 de persoane.
"În general, în ţară, protestele au fost paşnice, marea majoritate înţelegând să se manifeste în limitele legale", a afirmat colonelul Aurel Moise.
Mii de oameni au ieşit şi ieri în stradă în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară şi şi-au strigat nemulţumirile şi revendicările, într-o atmosferă lipsită de incidentele violente înregistrate cu o zi în urmă.
Cu toate acestea, jandarmii din zona Pieţei Universităţii au efectuat controale riguroase celor prezenţi, mulţi dintre tinerii care încercau să ajungă în zona manifestanţilor fiind fie întorşi din drum, fie ridicaţi şi duşi la dube.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Marius Militaru, a declarat că până la finalul protestului, în jurul orei 24.00, au fost duse la secţii de poliţie din capitală 113 persoane deoarece au fost găsite asupra lor cuţite, bastoane telescopice, droguri, lanţuri şi pietre.
Militaru a mai precizat că 40 de manifestanţi au fost ridicaţi de jandarmi din zona magazinului Cocor pentru că intenţionau să blocheze carosabilul în zona magazinului Cocor.
Printre cele 113 persoane duse la secţii de poliţie au fost doi bărbaţi care aveau asupra lor cuţite şi bastoane telescopice, o femeie găsită cu un cuţit, precum şi un alt bărbat depistat în zona Spitalului Colţea cu un pistol cu bile, pentru care nu avea acte de provenienţă.
Jandarmii au mai găsit în urma controalelor persoane care aveau droguri dar şi rucsacuri pline cu pietre şi lanţuri.
Persoanele care nu s-au putut legitima în timpul protestului au fost filmate de un cameraman al Jandarmeriei în timp ce erau interogate în legătură cu identitatea.
Audio: Bucureştenii şi-au exprimat revendicările într-o atmosferă tensionată, dar paşnică.
Audio: Şi în ţară protestarii au ieşit în stradă să-şi strige nemulţumirea.
După ce în zilele precedente protestele au fost violente şi s-au soldat cu victime şi pagube materiale, singurele incidente de luni au fost nişte petarde aruncate de unii demonstranţi.
Încă de la începutul protestelor, manifestanţii au scandat împotriva preşedintelui şi a guvernului României.
Manifestanţii acuză guvernul şi preşedinţia de deteriorarea severă a nivelului de trai.
Cele mai violente proteste s-au înregistrat duminică.
Puteţi accesa aici principalele momente ale protestelor din Bucureşti şi din ţară.
Au fost incendiate o maşină şi un chioşc de ziare, panouri publicitare şi coşuri de gunoi.
55 de persoane au fost rănite la protestul de duminica din capitală, arată un ultim bilanţ al Ambulanţei şi SMURD.
O parte dintre protestatari au fost reţinuţi, după ce au vandalizat mai multe spaţii comerciale şi au distrus mobilierul stradal, a declarat pentru Radio România purtătorul de cuvânt al poliţiei capitalei Diana Sârcă.
Pe fondul protestelor, opoziţia a cerut demisia şefului statului şi alegeri anticipate.
În urma violenţelor înregistrate la proteste, ministrul de interne Traian Igaş a cerut forţelor de ordine o mai mare fermitate în gestionarea acestor evenimente, pentru că "legea trebuie respectată" iar acest fapt - a spus el - nu se negociază.