105 ani de la unirea Bucovinei cu România
Pe 28 noiembrie 1918 era adoptată, la Cernăuți, o moțiune care proclama unirea cu țara. Evenimentul a fost marcat astăzi printr-o ședință solemnă în Camera Deputaților.
Articol de Cătălin Purcaru, 21 Noiembrie 2023, 13:50
Revenirea Bucovinei la țara-mamă a permis recuperarea și conservarea moștenirii culturale, a transmis deputatul PNL Bogdan Gheorghiu.
Bogdan Gheorghiu: Cu peisaje mărețe, cetăți medievale, bisericile pictate cu artă naivă și comunități pline de vitalitate, Bucovina rămâne un simbol al diversității și bogăției noastre naționale.
Reporter: Deputatul USR Radu Ciornei a evocat contribuția intelectualilor și a clasei politice pentru Unirea Bucovinei cu România.
Radu Ciornei: Apartenența la Imperiul Austro-Ungar ne-a influențat uneori pozitiv limba, cultura și respectul față de muncă. Dar inima făuritorilor unirii Bucovinei cu Regatul România a bătut mereu alături de frații lor.
Reporter: Un mesaj a venit și din partea deputatului AUR Boris Volosatîi.
Boris Volosatîi: La București, Chișinău sau Cernăuți, prin fapte trebuie să marcăm această zi a unirii Bucovinei cu țara.
Reporter: Liderul deputaților grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a subliniat rolul unor personalități de la acea vreme.
Varujan Pambuccian: Ion Brătianu, Ferdinand I, Iancu Flondor și Iacob Zadik, oamenii datorită cărora Bucovina a revenit în spațiul românesc.
Reporter: Sărbătorim nu doar un act politic, ci și un simbol al unității naționale, este mesajul deputatului social-democrat Laura Vicol.
Laura Vicol: Ziua Bucovinei nu este doar o sărbătoare locală, ci un simbol al unității noastre naționale și al drumului parcurs împreună pentru a ne întări identitatea și a ne consolida ca popor.
Reporter: Ziua Bucovinei este serbată anual în data de 28 noiembrie.