România se află în vârful valului de infecţii respiratorii
În această perioadă, medicii de familie şi cei de la camerele de gardă se confruntă cu un val uriaş de îmbolnăviri.
Articol de Radiojurnal, 18 Ianuarie 2023, 07:48
România se află în vârful valului de infecţii respiratorii, au precizat specialiştii, care mai spun că o scădere a numărului de îmbolnăviri va veni de luna viitoare.
În această perioadă, medicii de familie şi cei de la camerele de gardă se confruntă cu un val uriaş de îmbolnăviri. Cei care se prezintă la medic au viroze respiratorii, gripe, pneumonii sau, în cazuri rare, sunt infectaţi cu mai multe virusuri în acelaşi timp, inclusiv Sars-CoV-2.
Numărul infecţiilor respiratorii a crescut semnificativ în prima săptămână de la începerea şcolii, mai spun medicii.
Doar în judeţul Constanţa, în ultima săptămână, peste 6.600 de persoane au fost diagnosticate cu afecţiuni respiratorii, cu aproape o treime mai multe decât în săptămâna precedentă. Medicul Ana Maria Iancu, de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, atrage atenţia că suntem într-un sezon gripal intens şi că este bine să respectăm măsurile de protecţie din perioada pandemiei.
Ana Maria Iancu: Evitarea spațiilor aglomerate, distanțarea fizică, portul măștii în spațiile aglomerate, sunt indicate și acum. De asemenea, dacă stau să mă gândesc la colectivitățile de copii, atât la grădiniță, cât și la școală sau în alte colectivități, se recomandă aerisirea frecventă a încăperilor, păstrarea riguroasă a igienii mâinilor și, bineînțeles, atunci când apar primele semne de boală, copiii să nu frecventeze colectivitățile.
Medicul infecţionist Ana Maria Iancu mai spune că automedicaţia trebuie evitată şi explică în ce condiţii se pot lua preventiv antivirale.
Ana Maria Iancu: Administrarea profilactică, să zic așa, de antibiotice sau antivirale nu este eficientă. Profilaxia cu antiviral se face doar atunci când suntem contact al unui caz diagnosticat cu gripă. Deci, ar fi inutil să administrăm aceste medicamente în afara acestei situații. Nu aș sfătui administrare a automedicației, ci întotdeauna aceasta să fie sub recomandarea unui medic, inițial a medicului de familie, ulterior, dacă se impune, a medicului specialist.