Revista presei centrale, 6 februarie
Adevărul şi Evenimentul Zilei scriu, în prima pagină, despre pericolul reprezentat de aşa-numitele droguri uşoare.
Articol de Costi Dumăscu, 06 Februarie 2010, 09:03
"Magazinele de vise nu se dau închise" - titrează Adevărul. Guvernul vrea să interzică vânzarea plantelor cu efect halucinogen, dar iniţiativa pare sortită eşecului. Cel care a adus plantele etnobotanice în România declară pentru Adevărul că afacerea nu-i va fi deranjată de nici o lege care va fi introdusă. Dacă se va emite o listă cu anumite plante interzise, altele le vor lua locul.
Faptul că ieri premierul Emil Boc i-a cerut ministrului de la Sănătate, Attila Cseke să-i aducă, în câteva zile, lista cu plantele şi substanţele care trebuie interzise de urgenţă este considerat de Evenimentul Zilei ca o victorie a ziarului, care scria încă de acum o lună despre pericolul reprezentat de acestea. Este nevoie de măsuri pentru că - reaminteşte Evenimentul Zilei - luni, un adolescent din Bucureşti a murit după ce a fumat o ţigară halucinogenă, iar la Cluj mai mulţi tineri au ajuns în comă la spital din cauza drogurilor legale.
Mai grav încă - preia Adevărul date ale asociaţiei "Europa împotriva drogurilor" - în România peste jumătate de milion de tineri consumă plante etnobotanice.
Ziarele de astăzi analizează şi reacţiile internaţionale la chestiunea scutului antirachetă în România. Evenimentul Zilei : "Rusia cere explicaţii Statelor Unite după anunţul lui Băsescu". România a îmbrăţişat la repezeală acordul pentru scut - comentează Evenimentul Zilei - spre deosebire de Cehia şi Polonia, care au pus condiţii de securitate Washingtonului.
Adevărul vine însă cu altă variantă : decizia costă mai puţin Statele Unite decât varianta Polonia - Cehia şi convine şi Rusiei.
Încheiem cu Evenimentul Zilei care publică astăzi "scurta istorie a celui mai vesel partid din România". Vă mai amintiţi de Partidul Liber Schimbist al lui Ştefan Cazimir? Formaţiunea apărea în anii '90, în primul an de clocot democratic şi defila sub deviza : "Caragiale e cu noi". "Un zâmbet şi o floare" - adică sigla Partidului Liber Schimbist - nu au fost de ajuns. "Forţa noastră era prea mică" - îşi aminteşte profesorul Ştefan Cazimir. "Iar încrâncenarea prea multă...". În 1992, odată cu introducerea pragului electoral de 3 la sută, Partidul Liber Schimbist intra în istorie cu demnitate.