Prima zi a plenarei Parlamentului European de la Strasbourg a fost dedicată dezbaterii valorilor Uniunii Europene
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Mai 2023, 00:33
Prima zi a plenarei Parlamentului European de la Strasbourg a fost dedicată dezbaterii unor teme care pun în discuţie, fiecare în felul său, valorile Uniunii Europene, de la reducerea emisiilor de metan la dezbaterea privind hrana sănătoasă pentru copii în şcoli, dar şi la discuţiile legate de programul spion Pegasus.
Pavel Ionescu a transmis în cursul serii, cu puțin timp în urmă, detalii de la Strasbourg.
Reporter: Pavel Ionescu - Dacă este să le sintetizăm, a fost vorba foarte mult de protecţia mediului, de egalitatea de şanse sau de valorile democraţiei. Raportul privind hrana copiilor în şcoli, unde eurodeputata Carmen Avram este raportor, pleacă de la creşterea îngrijorătoare a inflaţiei, care a scumpit alimentele în Uniunea Europeană şi a fost dublată de o criză energetică fără precedent. Comisia Europeană nu poate risca întreruperea programului privind distribuţia de hrană sănătoasă în şcoli, susţine raportul, care propune un buget mărit şi criterii noi de atribuire a contractelor pentru a susţine această schemă. Documentul solicită, de asemenea, eliminarea criteriului de atribuire a contractelor de furnizare a acestor produse la cel mai mic preţ, dar şi eliminarea produselor care conţin adăugate grăsimi, zahăr sau care au îndulcitori.
Pavel Ionescu a inserat declarația făcută aseară de eurodeputata Carmen Avram, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Carmen Avram: În anul şcolar 2019-2020, alimentele distribuite prin bani europeni au ajuns doar la 19 milioane de elevi, adică un sfert dintre cei care aveau dreptul la ele. Un an mai târziu, din cauza pandemiei, acest număr a mai scăzut cu 3 milioane, iar declinul continuă. De exemplu, în ţara mea, România, jumătate de milion de elevi nu beneficiază de laptele şi produsele lactate distribuite în şcoli. În Grecia, programul a fost sistat complet din cauza procedurilor greoaie. Probleme apar peste tot din cauza contractelor de achiziţie la preţuri derizorii impuse de autorităţi, a costurilor foarte mari de producţie determinate de criza energetică şi a greutăţilor din sectorul agricol. Unii producători de lapte ies iar în stradă, cum se întâmpla în anii '70.
Reporter: Pavel Ionescu - Concret, raportul propune reducerea birocraţiei şi simplificarea procedurilor de achiziţie, extinderea perioadei contractuale pentru a asigura predictibilitatea sectorului, dar şi şcolilor, şi achiziţionarea de produse distribuite în şcoli de la fermierii locali, din proximitatea chiar a şcolilor. Documentul, unde Carmen Avram este raportor, intră în votul plenului în sesiunea de acum, după ce a fost adoptat cu o majoritate covârşitoare în Comisia pentru Agricultură. Şi tot aseară, un raport foarte aşteptat a fost cel al comisiei speciale care investighează abuzul folosirii programului spion Pegasus pentru a monitoriza în secret telefoanele mobile. Polonia, Grecia sau Ungaria l-au achiziţionat. Programul este de fabricaţie israeliană în scop de contrainformaţii, dar raportoarea Sophie in 't Veld din partea grupului Renew, spune că s-au comis abuzuri nu doar la dreptul la intimitate al persoanelor, care a fost limitat, dar au fost subminate în ascuns, democraţia şi instituţiile democratice, opoziţia a fost redusă la tăcere, iar presa liberă şi societatea civilă au fost şi ele victime directe. Semnatarii raportului l-au apreciat drept cea mai comprehensivă mărturie despre abuzurile şi compromisurile făcute pentru folosirea de programe spyware în Europa.
În cursul zilei de astăzi sunt programate mai multe voturi, şi celebrarea Zilei Europei, cu un discurs, urmat de dezbateri, în cursul dimineţii, al cancelarului german, Olaf Scholz.