"Ziua Portilor Deschise" la MAE
Peste 650 de persoane, de toate vârstele au vizitat, sâmbătă, Ministerul de Externe, in cadrul "Zilei Porţilor Deschise", organizată în contextul Zilei Europene a Patrimoniului.
Articol de Carmen Gavrilă, 21 Septembrie 2013, 23:14
Publicul a avut acces, în premieră, la galeria portretelor miniștrilor de externe ai României, la cele două spaţii de reprezentare care au găzduit, de-a lungul timpului evenimente importante din activitatea diplomaţiei române, Sala Nicolae Titulescu și Sala Grigore Gafencu, dar şi la Sala Hărţilor, Salonul Alb şi Salonul cu Vitralii, ultimele două aflându-se în clădirea Eminescu, de patrimoniu.
Cei prezenţi în prima parte a zilei au avut ocazia să fie însoţiţi de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, pe parcursul vizitei la MAE.
Un punct de mare atracţie, pentru cei care au venit la MAE, în special pentru copii, a fost biroul ministrului afacerilor externe.
De altfel, mai mulţi copii s-au aşezat la biroul ministrului, pe fotoliul acestuia şi au primit explicaţii de la Titus Corlăţean în legătură cu telefoanele speciale aflate pe masa ministrului.
"De-abia am aşteptat să văd biroul ministrului de externe, să văd cum arată o clădire unde lucrează diplomaţii" a spus un vizitator însoţit de fiul său.
O profesoară venită cu un grup de elevi a explicat că turul ghidat al Ministerului de Externe i s-a părut foarte util pentru elevii săi pentru că a echivalat cu "lecţie de istorie, o lecţie de diplomaţie".
"Pe mine mă interesează în special partea de diplomaţie, pentru că oamenii diplomaţi sunt respectaţi şi în viaţă ajungi foarte sus dacă eşti un om diplomat.
"Aş vrea să devin diplomat, dar o să fie foarte greu. Dar o să mă străduiesc", a mărturisit un elev.
"Eu am venit mai mult pentru partea de istorie, pentru că sunt mai mult pasionată de istorie şi să vizitez tot Ministerul de Externe. Cabinetul ministrului aş vrea să văd cum este"a spus o fetiţă.
Cărţi pentru copii români din străinătate
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a fost ghidul unui grup de de elevi care, a spus el, au pus inclusiv întrebări dificile. "Unul dintre băieţi m-a întrebat foarte clar, "bun, aveţi parteneriate strategice, dar cu cine nu vă înţelegeţi?".
"A trebuit să dau un răspuns diplomatic, să îi spun de parteneriatele speciale, strategice, de cooperare şi să le spun de relaţia specială cu Republica Moldova" a declarat ministrul de externe.
În paralel cu vizitarea ministerului, a avut loc şi o acţiune de strângere de cărţi pentru copiii români din străinătate, iar până la finalul zilei au fost adunate 305 titluri, o parte dintre volume fiind donate de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.
În partea a doua a zilei, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David a fost gazda unui tur pentru vizitatorii instituţiei şi a donat, totodată, cărţi pentru copiii români din diasporă.