Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Zece candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi s-au înscris în cursa electorală zece candidaţi, iar în cursa pentru primăria municipiului Galaţi s-au înscris 12 candidaţi.

Zece candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi
Foto: Arhivă Agerpres.

Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 02 Mai 2012, 19:00

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi s-au înscris în cursa electorală nu mai puţin de zece candidaţi: Nicolae Bacalbaşa (USL), Eugen Chebac (APP- PDL+ UNPR), Marin Costel (PRM), Neculina Florea (Partidul Ecologist Român), Dorin Darabă (PFC), Alexandru Teodorescu (Partidul Poporului-Dan Diaconescu), Ion Popa (PNŢCD), Pompiliu Virgil Ciupercă Comşa (Partidul Verde), Ştefan Gherasim (Partidul Poporului-LC) şi Nicu Stratulat (Partidul ProDemo).

Nicolae Bacalbaşa are 68 de ani şi a absolvit Universitatea de Medicină şi farmacie Carol Davilla, Bucureşti.

El a fost şef al clinicii ATI din cadrul Spitalului de Urgenţă Judeţean (unde a activat timp de 40 de ani) şi este profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie, dar şi un cunoscut scriitor şi publicist.

În prezent este consilier judeţean PSD. Traseu politic: ApR, PSD.

Actualul preşedinte CJ Eugen Chebac vrea încă un mandat, candidând din partea UNPR în cadrul Alianţei Pentru Progres.

Eugen Chebac împlineşte pe 22 iulie 61 de ani şi este de profesie inginer, având şi două masterate în managementul financiar şi administraţie publică şi în administraţia publică europeană.

Este la al treilea mandat de ales judeţean (2000-2005 – consilier judeţean, din 2005-2008 vicepreşedinte CJ, 2008-în prezent, preşedinte CJ).

Traseu politic: PD, PSD, de unde a plecat în această primăvară, după ce a realizat că nu va fi desemnat candidat USL la preşedinţia CJ.

Marin Costel are 56 de ani, este de profesie jurist, şi este şef de compartiment la SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi.

În perioada 2000-2008 a fost (timp de două mandate) consilier judeţean PRM.

Traseu politic: înainte de ’89 a fost prim secretar al Comitetului judeţean UTC, după '89 - PRM (de unde a fost exclus), PNL, PC şi înapoi la PRM.

Neculina Florea (PER) are 59 de ani, este inginer, a absolvit Facultatea de Mecanică de la Galaţi şi în prezent ocupă funcţia de mentor asigurări în cadrul Axa Life Insurance Romania.

Traseu politic: nu a mai făcut parte din alte formaţiuni politice în afară de PER.

Dorin Darabă candidează la preşedinţia CJ Galaţi din partea Partidului Forţa Civică.

Are 48 de ani, s-a născut în judeţul Neamţ şi în prezent este manager de proiect.

Alexandru Teodorescu (PP-DD), are 58 de ani, este inginer şi consilier judeţean ales pe lista PSD partid din care a fost exclus în această primăvară.

Alexandru Teodorescu a mai fost consilier local în perioada 2004-2008.

Traseu politic: PD, PSD, PP-DD.

Ion Popa(PNŢCD) are 50 de ani şi este inginer mecanic, Pompiliu Virgil Ciupercă Comşa (Partidul Verde) are 60 de ani şi este jurist, Ştefan Gherasim (Partidul Poporului-LC) este pensionar, are 77 de ani şi lucrează ca manager de turism, iar Nicu Stratulat (Partidul ProDemo) are 49 de ani, este subinginer şi lucrează ca administrator al unei societăţi comerciale.

519 persoane candidează pentru 34 de mandate de consilier judeţean

În total, pentru cele 34 de mandate de consilier judeţean s-au înscris la alegeri nu mai puţin de 519 persoane, din partea a 15 partide sau alianţe politice, ceea ce înseamnă o concurenţă de aproape 16 candidaţi pentru un loc în CJ.

Nu există nici măcar un singur candidat independent.

Cel mai în vârstă candidat la un mandat de consilier judeţean este Lorand Fazekas (UDMR) care, pe 21 ianuarie, a împlinit frumoasa vârstă de 81 de ani.

Cel mai tânăr candidat pentru un mandat de consilier judeţean va împlini 24 de ani exact în ziua alegerilor – se numeşte Nicolae Florin Maravela (PER - candidat la un mandat de consilier judeţean).

Din cei zece candidaţi la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi, jumătate au mai făcut parte din administraţia publică locală.

Eugen Chebac şi Nicolae Bacalbaşa se află la al treilea mandat de consilier judeţean, Alexandru Teodorescu şi Marin Costel se află la al doilea mandat de consilier , iar Ştefan Gherasim a mai fost o singură dată consilier judeţean.

Ceilalţi cinci candidaţi nu au mai avut până acum o experienţă în administraţia locală: Neculina Florea (Partidul Ecologist Român), Dorin Darabă (PFC), Ion Popa (PNŢCD), Pompiliu Virgil Ciupercă Comşa (Partidul Verde) şi Nicu Stratulat (Partidul ProDemo).

Cât priveşte profesiile şi ocupaţiile, majoritatea candidaţilor se declară ingineri sau jurişti şi se ocupă cu administrarea unei firme. Sunt însă şi profesii şi ocupaţii deosebite, precum: fierar (Gheorghe Biţu -Partida Romilor Pro Europa), manager de proiect (Dorin Darabă - Partidul Forţa Civică) sau ziarist (Dănuţ Vîţă - Partidul Verde).

12 candidaţi se luptă pentru primăria Galaţi

Nu mai puţin de 12 candidaţi sunt gata să ia startul în cursa pentru Primăria municipiului Galaţi.

Din aceştia, 11 sunt susţinuţi de alianţe şi partide politice, şi unul este independent - Nicuşor Ciumacenco –, până în primăvară, viceprimar al municipiului Galaţi, ales pe listele PSD.

Restul candidaţilor sunt: Marius Stan (Uniunea Social Liberală), Marius Necula (Alianţa Pentru Progres), Constantin Telegan (Forţa Civică), Cristian Mîrza (Partidul Alianţa Socialistă), Dorian Laurenţiu Munteanu (Partidul România Mare), Lăcrămioara Violeta Stavire (Partidul Verde), Arghire Osanu (Partidul Poporului – Legea Cojocaru), Daniela-Teodora Amariţei (Partidul ProDemo), Eugen Gheorghe Stamate (Partidul Ecologist Român), Constantin Ene (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Marian Popa (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat).

Nicuşor Ciumacenco are 37 de ani şi este de profesie medic stomatolog.

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, din Cluj-Napoca şi până în 2008, când a fost ales viceprimar şi consilier local, a profesat ca stomatolog la Cluj, apoi la Policlinica combinatului de la Galaţi şi la cabinetul său medical individual.

Liberalul Marius Stan, candidatul USL, este preşedintele Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi.

Are 54 de ani, este de profesie inginer, a absolvit Facultatea de Metalurgie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, iar în 2008 a fost ales consilier local PNL.

Democrat-liberalul Marius Necula, candidatul APP, are 48 de ani.

Este inginer, absolvent al Facultăţii de Mecanică, doctorand în economie, licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Drept, a ocupat funcţia de subprefect, prefect al judeţului Galaţi şi în prezent este senator.

Constantin Telegan, propus de Forţa Civică are 48 de ani şi este de profesie avocat.

Alianţa Socialistă are propriul său candidat la Primăria Galaţi - Cristian Mîrza, pensionar, în vârstă de 44 de ani.

Candidatul PRM, Dorian Laurenţiu Munteanu are 46 de ani, a absolvit Facultatea de Nave, este de profesie inginer, a lucrat în Şantierul Naval, iar acum are propria afacere, o firmă care produce oţel beton şi plase sudate.

Ecologistul Eugen Gheorghe Stamate are 36 de ani, este economist, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Danubius din Galati şi este administrator la o societate.

Candidata Partidul Verde este avocata în vârstă de 44 de ani, Lăcrămioara-Violeta Stavire.

Partidul ProDemo ne-o propune la fotoliul de primar al Galaţiului pe Daniela-Teodora Amariţei, în vârstă de 44 de ani, de profesie economist.

Arghire Osanu, în vârstă de 66 de ani, maistru mecanic, pensionar este candidatul PP-LC.

Ofiţer în rezervă, Constantin Ene, în vârstă de 57 de ani, a intrat în cursa pentru Primăria Galaţi susţinut de partidul lui Dan Diaconescu PP-DD.

Ţărănistul Marian Popa, în vârstă de 52 de ani, de profesie mecanic, administrator al propriei firme, ultimul înscris în cursa pentru fotoliul de primar al Galaţiului din partea PNŢCD.

Primăria Tecuci

Pentru Primăria municipiului Tecuci s-au înscris 7 candidaţi: actualul primar PDL Eduard Finkelstain (care candidează din partea APP- PDL+UNPR), Vasile Dănăilă – Pazvante (Partidul Verde), Daniel Gerhardt Ţuchel – PNL, din partea USL, Livia Chirilă, candidata PRM, Anda Bourceanu (PER), Samir Oancă (PP-DD) şi Ion-Dănuţ Trandafir (PNG –CD).

Partidele pregătesc alegerile locale
Politică 07 Martie 2012, 09:47

Partidele pregătesc alegerile locale

Uniunea Social Liberală şi Mişcarea Populară îşi vor disputa cele mai multe dintre posturile din administraţia locală....

Partidele pregătesc alegerile locale
Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață
Politică 22 Decembrie 2024, 17:11

Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață

PSD și PNL au programate duminică ședințe separate pentru a valida propunerea de premier și lista de ministere.

Președinții celor două camere ale Parlamentului vor fi alesi luni dimineață
PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere
Politică 22 Decembrie 2024, 16:23

PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere

Ședința are loc în urma negocierilor de la Vila Lac cu PNL, UDMR și minoritățile naționale pentru formarea noului Executiv....

PSD, ședință pentru validarea propunerii de premier și listei de ministere
Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul
Politică 22 Decembrie 2024, 16:10

Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul

Potrivit șefului statului, există premise ca în foarte scurt timp, în urma negocierilor, să se contureze o formațiune...

Klaus Iohannis a anunțat când va desemna premierul
Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate
Politică 22 Decembrie 2024, 14:05

Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate

PSD va conduce șapte comisii permanente, AUR - patru, PNL - patru, USR - trei, UDMR - trei, iar S.O.S. România și POT câte o...

Plenul Camerei Deputaților a votat componența comisiilor de specialitate
VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru
Politică 22 Decembrie 2024, 13:51

VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru

Preşedintele României a declarat că "imediat după votarea preşedinţilor celor două Camere" va face o desemnare pentru poziţia...

VIDEO: Klaus Iohannis amână desemnarea unui prim-ministru
Coaliția PSD, PNL, UDMR și minorități îl va propune premier pe Marcel Ciolacu
Politică 22 Decembrie 2024, 12:38

Coaliția PSD, PNL, UDMR și minorități îl va propune premier pe Marcel Ciolacu

Liberalii nu vor avea o propunere pentru funcția de prim-ministru la consultările cu șeful statului și susțin varianta...

Coaliția PSD, PNL, UDMR și minorități îl va propune premier pe Marcel Ciolacu
AUR anunță că nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca președinte legitim
Politică 22 Decembrie 2024, 12:08

AUR anunță că nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca președinte legitim

Alianța pentru Unirea Românilor precizează că nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca președinte legitim și "că va acționa în...

AUR anunță că nu îl recunoaște pe Klaus Iohannis ca președinte legitim