Victor Ponta: "Voi merge la Consiliul European"
Premierul Victor Ponta a declarat că el va reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles. Curtea Constituţională a decis că preşedintele este cel care poate reprezenta România la summitul european.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Iunie 2012, 16:23
Premierul Victor Ponta a declarat după aflarea deciziei Curţii Constituţionale că el va participa la Consiliul European de la Bruxelles.
"În baza mandatului dat de parlament voi merge mâine la Bruxelles. Preşedintele nu are niciun fel de mandat", a declarat Victor Ponta.
Curtea Constituţională a decis că preşedintele este cel care poate reprezenta România la Consiliul European.
Consiliul European se va desfăşura în perioada 28-29 iunie 2012.
Premierul a spus că este de părere că preşedintele Băsescu nu va merge la Bruxelles.
"Sper ca preşedintele să înţeleagă că acest veşnic conflict este împotriva intereselor României", a spus Victor Ponta.
--fb1Premierul Victor Ponta a mai adăugat că "preşedintele Băsescu a numit nişte oameni în Curtea Constituţională care întotdeauna i-au îndeplinit dorinţele".
"Din păcate acea majoritate din Curtea Constituţională care aparţine lui Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să adauge la Constituţie, ceea ce nu este normal", a mai spus Victor Ponta.
Preşedinţia nu doreşte să comenteze decizia de miercuri a Curţii Constituţionale a României referitoare la sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European de la sfârşitul acestei săptămâni.
"Nu comentăm nimic", a spus Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, contactat de Agerpres.
Preşedintele "trebuie să reprezinte România la Consiliul European"
Curtea Constituţională a decis că preşedintele este cel care poate reprezenta România la Consiliul European.
"În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de preşedintele României, în mod expres, primului ministru", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunica preşedintelui României şi guvernului.
Magistraţii susţin că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între guvern, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de alta parte, generat de acţiunea guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012.
Curtea Constituţională a luat miercuri în discuţie sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind reprezentarea României la Consiliul European.
Premierul Victor Ponta s-a prezentat miercuri dimineaţă la Curtea Constituţională, unde este analizată sesizarea depusă de preşedintele Traian Băsescu privind reprezentarea la Bruxelles.
"Eu merg joi la Bruxelles. Aş vrea să discut şi cu preşedintele, dacă va mai fi timp, exact care sunt poziţiile României pentru că eu nu vreau să merg acolo doar cu poziţia guvernului sau a parlamentului.
"Tot ceea ce se va decide pe 28-29 sunt măsuri care trebuie luate de către guvern" a spus Victor Ponta.
Premierul a declarat marţi că în discuţia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu înainte de şedinţa CSAT nu a reuşit să îl convingă pe şeful statului că premierul trebuie să meargă la Bruxelles.
Victor Ponta a spus că, în opinia sa, România va avea un mandat de reprezentare comun şi echilibrat.
Premierul Victor Ponta a declarat că, în cazul în care Curtea Constituţională va constata că există un conflict între puterile statului, atunci, conform Constituţiei şi legii, acel conflict trebuie soluţionat, lucru posibil însă prin modificarea Constituţiei.
Liste diferite privind delegaţia română
În urmă cu două săptămâni, parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, declaraţia propusă de USL potrivit căreia primul-ministru, şi nu preşedintele, trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, în 20 iunie, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.
Ministerul de externe a transmis, în 20 iunie, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul afacerilor externe şi ministrul afacerilor europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, anunţa premierul Victor Ponta.
Preşedinţia a trimis ministerului afacerilor externe, încă din 19 iunie, o listă cu componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca şef al delegaţiei, era menţionat preşedintele Traian Băsescu, declara purtătorul de cuvânt al şefului statului Bogdan Oprea.
În 17 mai, preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean declara, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie.