Victor Ponta spune că pledează pentru independenţa magistraţilor
Premierul a declarat la ceremonia de instalare a noilor echipe de conducere a Parchetului General şi a DNA că susţine întărirea statutului de magistrat.
Articol de Mădălina Verman, 16 Mai 2013, 14:49
Premierul Victor Ponta a declarat la ceremonia de instalare a noilor echipe de conducere a Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie că va pleda pentru întărirea statutului de magistrat al procurorilor şi pentru independenţa acestora.
"Am încredere că veţi aplica ca şi până acum legea indiferent de cine este cel vizat şi nu o să mă auziţi vreodată, sper, de acum încolo vorbind de dosare politice. Cred că rolul Parchetului este de a-i sancţiona pe cei vinovaţi, de a aplica legea şi de a nu ne întoarce niciodată în istorie.
"Eu nu vreau să mai văd, aşa cum am văzut anul trecut, scene din anii '50 cu procurori din vacanţă care cercetează oameni de la ţară", a spus Victor Ponta.
Premierul s-a referit la investigaţiile procurorilor cu privire la presuplusele fraude comise la votul de la referendumul pentru demiterea preşedintelui.
La acea vreme, Parchetul General era condus de Laura Codruţa Kovesi, numită acum la conducerea Direcţiei Anticorupţie. Noul procuror general, Tiberiu Niţu, şi-a prezentat priorităţile.
"Ne vom concentra resursele pe domeniile prioritare: lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, creşterea gradului de recuperare a produselor din infracţiuni, achiziţiile publice, combaterea spălării banilor, protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene", a declarat Tiberiu Niţu.
Prezent la ceremonia de instalare, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, le-a transmis noilor procurori-şefi să nu facă lucruri doar pentru a fi bifate. Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Mădălina Verman, el a insistat pentru măsuri de fond şi a spus că e nevoie de menţinerea tendinţei pozitive în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.
Şeful CSM, Oana Schmidt Hăineală, a susţinut că noua conducere a parchetelor are o moştenire grea, în sensul în care vine în locul unor personalităţi puternice care au făcut o diferenţă în justiţia română şi au impus standarde înalte.