USL vrea ca preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat
Opoziţia susţine că doreşte "să scutească de încă un an de suferinţă cea mai mare parte a populaţiei". Purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu, a declarat că demersul USL nu are nici un fel de bază juridică.
Articol de Andrei Şerban, 21 Noiembrie 2011, 18:53
Uniunea Social Liberală vrea ca preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat, argumentul precizat pentru acest demers fiind declaraţiile făcute de şeful statului la Radio Români Actualităţi privind lipsa banilor pentru revenirea la cuantumul salarial din 2010, indiferent ce decizie va lua Curtea Constituţională sesizată în acest sens.
Şi, ca să-şi întărească motivaţia, opoziţia susţine că prin gestul la care recurge vrea să scutească de încă un an de suferinţă cea mai mare parte a populaţiei, fără însă să precizeze de fapt ce articole din Constituţie a încălcat preşedintele Traian Băsescu.
Opoziţia, care are pe hârtie 217 parlamentari, ar trebui să convingă cel puţin încă 17 parlamentari neafiliaţi sau de la putere pentru a acumula cele 234 de voturi necesare.
USL a decis să înfiinţeze o comisie politică pentru redactarea cererii de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului.
Cererea va fi înaintată grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL care o vor analiza.
După aceea va fi adoptată.
Grupurile parlamentare vor înainta cererea birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputatilor; acestea vor cere un punct de vedere din partea Curţii Constituţionale, după care birourile permanente vor stabili o şedinţă comună a parlamentului pentru a dezbate iniţiativa USL.
Luni, după şedinţa conducerii USL, copreşedintele Crin Antonescu a susţinut că motivele pentru începerea acestui demers se regăsesc în anii în care Traian Băsescu a deţinut funcţia de şef al statului şi care au erodat statul de drept în România.
"Practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om.
"Asta înseamnă un om care dictează guvernului, asta înseamnă un om care a construit majorităţi parlamentare false şi le dictează, asta înseamnă un om care nu mai acceptă nici măcar în aparenţă să respecte independenţa puterii judecătoreşti", spune Crin Antonescu.
Demersul USL "nu are bază juridică"
Decizia USL de a demara procedura de suspendare din funcţie a şefului statului este un demers iresponsabil cu şanse zero de reuşită, a declarat, luni, preşedintele PDL, premierul Emil Boc, citat de Agerpres la ieşirea de la şedinţa BPN al Partidului Democrat Liberal.
"Este un demers iresponsabil cu şanse zero de reuşită", a subliniat Emil Boc, comentând astfel decizia USL de a demara procedurile de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu, susţine că demersul USL nu are nici un fel de bază juridică având în vedere că preşedintele Traian Băsescu a vorbit doar despre o realitate, lipsa banilor.
Sever Voinescu nu crede că suspendarea are vreo şansă de reuşită.
"Dacă ajunge la votul în plen, pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu vor fi mai puţine voturi decât numărul parlamentarilor USL. Eu cred că ar trebui să le fie frică de ceea ce se întâmplă în propria lor ogradă, acolo unde le fuge pământul de sub picioare în mod evident.
"E evident pentru toată lumea că acest demers are şanse zero de reuşită şi nu doar pentru că e o aritmetică parlamentară cât de poate de vizibilă, e vorba de temeiul acesteia", a declarat Sever Voinescu.
Potrivit art. 95 din legea fundamentală suspendarea preşedintelui ţării se face în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care acesta încalcă prevederile Constituţiei.
Dacă propunerea de suspendare este aprobată de Senat şi Camera Deputaţilor, atunci se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui.