UNPR "va susţine guvernul Ponta în parlament"
Premierul desemnat, Victor Ponta, a spus că "în contextul semnării unui protocol cu grupul minorităţilor naţionale şi cu grupul UNPR, viitorul guvern va avea un sprijin şi o majoritate parlamentară stabilă".
Articol de Paul Poteraşi, 02 Mai 2012, 17:18
Premierul desemnat, Victor Ponta, susţine că a obţinut promisiunea de susţinere în parlament din partea grupurilor parlamentare ale UNPR.
Preşedintele PSD a semnat miercuri şi un protocol pentru susţinerea guvernului USL împreună cu preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.
Victor Ponta a mai precizat că tot miercuri a primit acordul de principiu, din partea grupului minorităţilor naţionale, de susţinere, în parlament, a noului guvern.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Oana Bâlă, premierul desemnat Victor Ponta a precizat că, dacă acordul de principiu va fi confirmat, luni dimineaţă, înaintea audierilor ministrilor propuşi, va fi semnat un protocol de susţinere a guvernului USL.
Vezi aici cine sunt miniştrii propuşi de Victor Ponta.
Protocolul de colaborare, semnat miercuri cu UNPR, are cinci puncte, a anunţat liderul formaţiunii Gabriel Oprea, şi a subliniat că UNPR rămâne consecvent principiului stabilităţii României.
"Grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor va vota în favoarea iniţiativei UNPR, privind instituirea taxei de solidaritate, pe averile foarte mari.
"Ambele grupuri parlamentare vor susţine adoptarea unei legi electorale, pe baza căreia, în viitorul parlament, să acceadă numai candidaţii care câştigă alegerile în colegiile în care s-au înscris", a declarat Gabriel Oprea.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a afirmat că punctele din protocol sunt perfect compatibile cu viziunea PSD.
"În contextul semnării unui protocol cu grupul minorităţilor naţionale şi cu grupul UNPR, viitorul guvern va avea un sprijin şi o majoritate parlamentară stabilă, de natură să-i permită să aplice ceea ce îşi propune prin programul de guvernare", a precizat Victor Ponta.
PDL va vota împotriva cabinetului Ponta
PDL îşi menţine poziţia de a nu vota guvernul USL şi critică unele numiri pentru funcţiile de miniştri.
Este vorba, în special, de Victor Alistar, propus pentru funcţia de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă decizională şi societate civilă.
Senatorul Radu Berceanu consideră că relaţiile dintre partidele care au susţinut guvernul Ungureanu trebuie să continue.
"Nu cred că sunt surprize, momentan, prea mari. Până la urmă am văzut declaraţiile, şi dintr-o parte şi din alta, că, eu ştiu, odată cu încheierea guvernării s-au încheiat şi relaţiile reciproce.
"Nu cred că e foarte normal. Cred că relaţiile să continue şi să fie relaţii de colaborare, dar fiecare partid îşi decide linia politică, aşa cum doreşte şi o să vedem care sunt mişcările viitoare", a declarat Radu Berceanu.
Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că parlamentarii PDL vor vota împotriva guvernului Ponta, deoarece, din cabinetul propus nu face parte niciun reprezentant al democrat-liberalilor.
Vasile Blaga a precizat că la şedinţa de miercuri a Biroului Permanent Naţional al PDL s-a discutat despre noul guvern şi au fost exprimate poziţii diverse în legătură cu votul privind validarea sau invalidarea guvernului Ponta.
Vasile Blaga a arătat că PDL nici nu are motive să voteze noul guvern, pentru că nu a văzut programul de guvernare, şi că sunt miniştri candidaţi pentru portofolii "care deja au probleme", semnalate de Agenţia Naţională de Integritate.
UDMR îşi urmăreşte agenda
În schimb, UDMR îşi rezervă dreptul de a se mai gândi dacă va da votul cabinetului Ponta.
"Noi ne considerăm în acest moment în opoziţie, UDMR consideră că nu are nici o obligaţie faţă de foştii parteneri şi nu are nicio obligaţie faţă de partidele parlamentare din parlamentul României şi vom urmări agenda noastră în continuare, în această perioadă", a declarat Kelemen Hunor.
Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat, marţi seara, propunerile pentru ministerele din viitorul guvern.
Cabinetul propus de preşedintele PSD Victor Ponta include 17 ministere (faţă de 16, cât avea precedentul guvern) şi patru "miniştri delegaţi".
Pe lista propusa de Victor Ponta sunt reprezentanţi ai celor trei partide care formează Uniunea Social Liberală (PSD, PNL şi PC), dar şi persoane neafiliate politic.
Preşedintele PSD a declarat, sâmbătă, la Braşov, că speră ca noul guvern să poată fi prezentat parlamentului în 7 mai.