UDMR şi UNPR resping ideea reducerii concediului maternal
Reprezentanţii UNPR şi UDMR au anunţat, după întâlnirile din cadrual coaliţiei, că resping posibilitatea reducerii duratei de doi ani a concediului maternal, dar şi aplicarea retroactivă a micşorării valorii indemnizaţiilor.
06 Decembrie 2010, 19:46
Legea bugetului de stat pentru anul 2011 ajunge marţi în parlament, luni seara având loc discuţii de ultim moment între oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai partidelor din coaliţia aflată la putere.
Miniştrii muncii, finanţelor, transporturilor, educaţiei şi sănătăţii au discutat cu grupurile parlamentare ale UNPR şi UDMR, precum şi cu membrii grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, iar de la ora 19 cu reprezentanţii parlamentari ai PDL.
Principalele caracteristici ale legii bugetului de stat pe anul 2011 ar fi, conform unor declaraţii oficiale, o creştere economică redusă de numai 1,5 la sută, scăderea ratei şomajului şi o stabilizare a cursului de schimb valutar.
În afară de chestiuni legate de viitorul buget, discuţiile au făcut referire şi la concediul maternal şi la cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, pentru aceste subiecte existând mai multe variante.
În privinţa concediului maternal partidele din arcul guvernamental şi-au menţinut în cursul negocierilor poziţiile afirmate anterior, de a nu se reduce durata acestuia.
UNPR şi UDMR au anunţat, după întâlniri, că resping posibilitatea reducerii duratei de doi ani a concediului maternal, dar şi aplicarea retroactivă a micşorării valorii indemnizaţiilor.
"Se negociază cuantumul indemnizaţiei"
Ceea ce rămâne de negociat este cuantumul indemnizaţiei.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, spune că formaţiunea sa nu doreşte ca o viitoare măsură a reducerii indemnizaţiei pentru mame să afecteze persoanele aflate acum în plată pentru că, spune el, s-ar încălca principiul retroactivităţii legii.
În legătură cu durata concediului maternal, Marian Sârbu spune că UNPR rămâne constant.
"UNPR consideră că păstrarea duratei de doi ani, indiferent să spunem de variantele pe care le vom adopta în ceea ce priveşte cuantumul în sine, că va fi păstrată situaţia actuală sau că va fi modificată, totuşi credem că dreptul la concediu de doi ani pentru creşterea şi îngrijirea copilului ar trebui să rămână neschimbat", a explicat Marian Sârbu.
Reprezentanţii UDMR admit că există mai multe variante luate în calcul.
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, spune că legea ar putea rămâne neschimbată sau plafonul maxim pentru acordarea indemnizaţiei ar putea fi redus, dar şi parlmamentarii UDMR îşi menţin poziţia în legătură cu durata concediului maternal.
"Părerea noastră rămâne neschimbată. Perioada de doi ani rămâne, deci nu vrem să reducem, nu vrem să acceptăm reducerea perioadei de doi ani de zile şi despre cuantum discutăm în continuare în coaliţie şi probabil şi la şedinţa de guvern.
"Deci, se poate stabili plafonul maxim la 25, la 15, la 12 mii", a declarat Kelemen Hunor.
Miniştrii finanţelor şi ai muncii nu au vrut să dea detalii despre mersul negocierilor.
"După discuţiile cu grupurile parlamentare ne formăm o imagine şi o să transmitem ceea ce au hotărât grupurile parlamentare", a declarat Ioan Botiş.