UDMR oferă prima nuanţare a măsurilor de austeritate
Şi UNPR vrea protejarea pensionarilor cu venituri mici, în timp ce PNL susţine că Guvernul are o viziune economică şi o abordare greşită.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Mai 2010, 19:07
O primă nuanţare a măsurilor de austeritate, propuse de executiv, a apărut, astăzi, în cadrul coaliţiei de guvernare din partea UDMR.
Preşedintele partidului, Markó Béla, a vorbit de o reducere a pensiilor cu 15% doar de la un anumit nivel, astfel încât cei cu pensii minime să nu fie afectaţi. Şi UNPR vrea protejarea pensionarilor cu venituri mici, în timp ce PNL susţine că Guvernul are o viziune economică şi o abordare greşită.
Liderul UDMR, Markó Béla, spune că nimeni nu contestă faptul că în România este o situaţie dificilă, însă reducerea cheltuielilor trebuie să fie suportabilă pentru toate categoriile vizate.
Spre exemplu, afirmă el, pentru cei cu pensii minime, această reducere ar fi insuportabilă, de aceea reprezentanţii UDMR vor ca sub o anumită valoare, pensia să nu fie redusă.
"Mai bine atunci aplicăm o reducere progresivă, aplicăm o metodă prin care, într-adevăr, să ajungem la suma scontată, privind reducerile, dar să nu ne atingem de aceste pensii mici sau foarte mici", a declarat Markó Béla.
Prim-vicepreşedinte PD-L, Theodor Stolojan, spune că propuneri similare au venit şi din partea sindicatelor sau patronatelor, iar aceste idei sunt analizate în Guvern. Problema este că atunci când scuteşti un venit de la reducere, trebuie s găseşti o soluţie pentru a aduce bani din altă parte şi, asta, rapid.
"Ei vin cu fel de fel de idei de genul reducerea evaziunii fiscale care e o idee generală agreată. Vin cu idei de a mări baza de impozitare, care, iarăşi, este o idee generală acceptată. Problema este evaluarea efectului acestor măsuri în timp şi în dimensiune", Theodor Stolojan.
Liderul UDMR, Markó Béla, spune că doreşte, alături de reducerea cheltuielilor, aplicarea unor măsuri pentru reformarea administraţiei sau pentru desfiinţarea unor instituţii deconcentrate.
Numărul mare de personal din sectorul public făcea şi subiectul declaraţiilor premierului.
Pe 9 mai, Emil Boc afirma că între 2005 şi 2008 a existat o creştere de circa 162.000 de persoane.
Liberalii spun că actualul guvern dă date false şi apucă problema de unde nu trebuie.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu afirmă că problema României nu sunt bugetarii, ci incapacitatea Guvernului de a relansa creşterea economică.
"La nivelul posturilor finanţate de la bugetul de stat, creşterea a fost mai mică de 60.000 de posturi. Nu sectorul bugetar este cauza răului în economia românească. În momentul de faţă, noi nu mai creăm sursele, veniturile necesare pentru funcţionarea statului", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Uniunea Naţională pentru Progresul României, formaţiune care susţine actualul Guvern, nu vrea nici ea să audă de anumite reduceri anunţate de executiv.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, afirmă că este împotriva reducerii pensiei minim garantate, de 350 de lei şi împotriva reducerii indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Diferenţa de bani, susţine el, poate fi obţinută prin reducerea cheltuielilor în instituţiile administraţiei publice.