Traian Băsescu recomandă CSM să amâne alegerea conducerii
Şeful statului a cerut membrilor CSM amânarea constituirii noului consiliu până după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul validării membrilor Consiliului.
Articol de Ionuţ Dragu, 05 Ianuarie 2011, 14:02
Preşedintele Traian Băsescu a adresat Consiliului Superior al Magistraturii rugămintea de a amâna constituirea noului CSM şi alegerea conducerii acestui for până pe 20 ianuarie, după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.
Prezent la bilanţul activităţii CSM pe anul 2010, Traian Băsescu a afirmat că acest gest ar avea ca rezultat validarea legalităţii noului CSM.
"Acest lucru ar avea ca efect o hotărâre care să valideze constituţionalitatea şi legalitatea noului CSM şi ar avea ca efect consolidarea CSM. O eventuală hotărâre de invalidare a hotărârii Senatului va împinge la reluarea alegerilor", a declarat Traian Băsescu.
Pe de altă parte, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Doina Stanciu, a declarat că ar trebui văzut dacă există temei legal pentru amânarea alegerii preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM.
Traian Băsescu a atras atenţia CSM că este necesară discutarea şi a situaţiei mandatelor incomplete ale unora dintre membrii Consiliului, care trebuie continuate încă şase luni.
Şeful statului a precizat că practic acest lucru "înseamnă că va exista un CSM care este într-un continuu proces de alegeri".
Curtea Constituţională a României va dezbate pe 19 ianuarie contestaţia Partidului Democrat Liberal împotriva hotărârii Senatului nr. 43 din 22 decembrie 2010, prin care a fost validată lista magistraţilor aleşi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi împotriva hotărârii de alegere a lui Victor Alistar în CSM din partea societăţii civile.
Senatul a validat, pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi ''pentru'' şi 60 ''împotrivă'', lista magistraţilor aleşi membri ai CSM.
Traian Băsescu: "Îmi asum răspunderea politică pentru întârziarea aderării la Schengen"
Şeful statului a mai declarat la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că îşi asumă responsabilitatea politică pentru întârzierea accesului României în spaţiul Schengen, după ce Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost înclus printre condiţiile de aderare.
"Din păcate, MCV-ul, cu sau fără voia noastră, a fost anexat ca o condiţie de acces în Spaţiul Schengen şi este evident şi din scrisoarea celor doi miniştri, a ministrului de interne francez şi a ministrului de interne german.
"Eu îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în Spaţiul Schengen, pentru că sunt şeful statului şi cineva trebuie să-şi asume această responsabilitate", a afirmat Traian Băsescu.
El a mai afirmat că principalele probleme sunt legate de zona justiţiei.
"În acelaşi timp, este evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona justiţiei şi trebuie să ne asumăm, şi sub preşedinte, fiecare, responsabilităţile pe care le avem".