Statutul judecătorilor și procurorilor va fi depus la Camera Deputaților
Proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor va fi depus la Camera Deputaţilor, pentru a fi introdus pe agenda şedinţei în plen.
Articol de Angela Matei, 03 Decembrie 2017, 14:56
La Parlament se anunţă un program încărcat, săptămâna viitoare.
Ar urma să ajungă în plen prima propunere de modificare a legilor din justiţie, document criticat de opoziţie şi de multe dintre asocitaţiile profesionale ale magistraţilor.
Pe agenda Legislativului se mai află şi un alt act normativ controversat, şi anume, ordonanţa de urgenţă privind trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Senatorii şi deputaţii vor să accelereze adoptarea acestor proiecte, având în vedere că urmează să ajungă în Legislativ şi proiectul bugetului de stat pe 2018.
Proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor va fi depus la Camera Deputaţilor, pentru a fi introdus pe agenda şedinţei în plen, iar Comisia Parlamentară Specială îşi continuă activitatea cu dezbaterea celorlalte două proiecte prin care modifică legile justiţiei.
Este vorba despre cele care vizează organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii.
Tot la Camera Deputaţilor ar urma să ajungă în plen şi ordonanţa privind plata defalcată a TVA. Proiectul se află la Comisia pentru Buget, care are o nouă şedinţă pentru a finaliza raportul.
Deputaţii au adoptat unele modificări faţă de forma primită de la Senat, cea mai importantă constă în creşterea plafoanelor de obligaţii restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat în sistemul SPLIT.
Astfel, pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15 mii de lei, în loc de 1.500; pentru cei mijlocii va fi de 10 mii de lei; iar în cazul celorlalţi contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5 mii de lei.
O altă ordonanţă a Guvernului, cea privind trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a primit deja raport favorabil din partea comisiei de specialitate şi va ajunge în plenul Senatului.
Şi în acest caz există modificări faţă de forma înaintată de către Guvern.
Firmele cu un capital social de minim 45 de mii de lei şi cu cel puţin doi angajaţi vor putea opta între impozitul pe profit şi impozitul pe cifra de afaceri.