Soluții pentru eliminarea votului multiplu
Comisia de Cod Electoral propune introducerea sistemului informatic de verificare a prezenţei la urne, eliminându-se, astfel, posibilitatea votului multiplu.
Articol de Iulia Gherman, 09 Martie 2015, 10:13
Iniţiativele legislative cu privire la alegerile locale, înfiinţarea partidelor politice, finanţarea lor şi a campaniilor electorale vor fi puse, de astăzi, la dispoziţia parlamentarilor, în vederea depunerii de amendamente.
Documentele, finalizate săptămâna trecută de Comisia de Cod Electoral, nu sunt definitive.
Ele se vor întoarce la Comisie însoţite de propunerile senatorilor şi ale deputaţilor, apoi vor fi supuse aprobării fiecarei Camere legislative în parte.
Prin prevederile adoptate, Comisia de Cod Electoral propune introducerea sistemului informatic de verificare a prezenţei la urne, eliminându-se, astfel, posibilitatea votului multiplu.
Documentele prevăd alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, la fel ca în legislaţia actuală, dar introduc modificări la nivelul preşedinţilor de consilii judeţene, vicepreşedinţilor şi viceprimarilor.
Aceştia vor putea fi aleşi doar prin votul secret exprimat de jumătate plus unu din numărul consilierilor prezenţi.
O altă modificare a legilor în vigoare se referă la obligativitatea ca toate candidaturile să fie însoţite de liste de susţinători, minimum 100 pentru comune, 500 pentru oraşe şi 1.000 pentru municipii şi Bucureşti.
Totodată, partidele politice vor putea fi înfiinţate şi cu trei membri, iar competitorii care obţin cel puţin 3% la alegeri, vor putea recupera cheltuielile electorale de la bugetul de stat.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că se doreşte adoptarea celor trei iniţiative legislative cu privire la alegerile locale, înfiinţarea partidelor politice, finanţarea acestora şi a campaniilor electorale, până la sfârşitul lunii aprilie.