Senatul a aprobat legea privind abilitarea guvernului de a emite ordonanțe
Senatul a aprobat astăzi ca primă Cameră sesizată proiectul de lege care abilitează guvernul să emită ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare.
Articol de Alina Stănuţă, 26 Iunie 2017, 18:23
Senatul a aprobat astăzi ca primă Cameră sesizată proiectul de lege care abilitează guvernul să emită ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare.
Deşi opoziţia a criticat documentul, reprezentanţii puterii au arătat că procedura este prevăzută în Constituţie şi este normală.
Reprezentanţii PNL au solicitat încă din debutul şedinţei de plen retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de lege susţinând că un guvern demis prin moţiune de cenzură nu poate propune o lege de abilitare pentru un executiv ce urmează să fie instalat.
Propunerea a fost respinsă, iar dezbaterile au continuat în contradictoriu între putere şi opoziţie.
Senatorul PNL, Daniel Fenechiu a criticat documentul, arătând că nu există program de guvernare şi nu există încă un executiv numit.
Daniel Fenechiu: Discutăm despre dictatura majorităţii şi nu despre logică, iar dacă dumneavoastră aşa înţelegeţi să faceţi lucrurile, să abilitati un guvern care nu există, pe care l-aţi demis, să emite ordonanţe pe un program care nu există, nouă ne pare rău, grupul parlamentar la PNL va vota împotrivă pentru că sfidează logica, decenţa şi bunul simţ.
În replică, reprezentanţii PSD, prin vocea senatorului Şerban Nicolae, au arătat că Parlamentul este învestit cu puterea de a abilita guvernul să emită ordonanţe, iar acest lucru nu se referă la un guvern anume.
Serban Nicolae: Guvernul sustinut de majoritatea parlamentară care nu se schimbă, este abilitat de Parlament care nu se schimbă, să procedeze la legiferare în anumite domenii. Urmează oricum să exercităm controlul parlametar prin cercetarea acestor ordonaţe, prin aprobare sau respingerea lor inclusiv în ceea ce priveşte modificările pe care le considerăm necesare. Din punctul ăsta d evedere nu suntem nici în afara Constituţiei, nici în afara logicii, nici în a decenţei, nici a bunului simţ. Este o procedură cât se poate de firească, practicată indiferent de culoarea politică a guvernului.
Alături de PSD şi ALDE, au votat şi senatorii UDMR care au arătat că procedura este una normală.
Proiectul de lege va fi trimis acum către Camera Deputatilor care este for decizional.