Şedinţă solemnă în Parlament, la 26 de ani de la Revoluţie
Senatorii şi deputaţii se reunesc astăzi în şedinţă solemnă consacrată împlinirii a 26 de ani de la revoluţia română din 1989.
Articol de Alina Stănuţă, 21 Decembrie 2015, 06:32
Săptămâna aceasta aleşii din parlament se pregătesc să încheie restanţele legislative înaintea vacanţei de iarnă.
Dacă săptămâna trecută şi-au votat propriile pensii speciale, senatorii se vor preocupa de azi şi de recompensarea aleşilor locali.
Este vorba tot de o pensie specială acordată, de data aceasta, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, iar propunerea este pe cale să provoace controverse politice, la fel ca şi pensiile acordare parlamentarilor.
Săptămâna parlamentară, însă, începe cu comemorarea revoluţiei.
Senatorii şi deputaţii se reunesc astăzi în şedinţă solemnă consacrată împlinirii a 26 de ani de la revoluţia română din 1989.
În fiecare an parlamentarii au rememorat evenimentele din decembrie şi au adus un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi în revoluţie.
După acest moment, programul de lucru va continua separat în Senat şi în Camera Deputaţilor cu şedinţe în plen până la epuizarea tuturor proiectelor de lege.
Recent, vicepreşedinte Senatului, Ioan Chelaru, a anunţat că se va lucra în ideea de a nu se intra în 2016 cu proiecte restante sau cu proiecte pentru care există pericolul să fie adoptate tacit.
Pe ordinea de zi la Senat figurează o iniţiativă legislativă, care prevede completarea statului aleşilor locali în vederea acordării unei indemnizaţii pentru limită de vârstă, aşa-numitele pensii speciale, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, care împlinesc vârsta standar de pensionare, Senatul în acest caz este for decizional.
Şi tot pe ordinea de zi a Senatului figurează propunerea legislativă care prevede că înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere, cum ar fi prefecţii, pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după suspendarea raporturilor de serviciu.
În acest moment, potrivit legii, aceştia pot candida numai după încetarea raporturilor de serviciu.
Săptămâna care începe ar putea fi ultima de lucru pentru senatori şi deputaţi, întrucât aceştia intrată în vacanţă parlamentară.