Şansele moţiunilor de cenzură
Executivul îşi va asuma răspunderea pe măsurile de austeritate, luni, în faţa parlamentului. PSD a anunţat că va depune două moţiuni de cenzură.
Articol de Cătălin Purcaru, 02 Iunie 2010, 19:52
Executivul îşi va asuma răspunderea pe măsurile de austeritate, luni, în faţa parlamentului.
Singura modalitate de a opri aplicarea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare rămâne introducerea moţiunilor de cenzură anunţate de PSD şi susţinute de PNL.
UNPR condiţionează votul din Parlament, de prezentarea, de către Executiv, a unui program de măsuri de ieşire din criză, dar şi de garanţia că reducerile salariale vor fi aplicate,doar până la 31 decembrie 2010.
Preşedintele de onoare al formaţiunii, Cristian Diaconescu, susţine că o eventuală cădere a Guvernului, prin moţiunea de cenzură, ar duce şi la întreruperea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, ceea ce ar însemna intrarea ţării în incapacitate de plată.
El a spus la Radio România, că ţara nu îşi permite în momentul de faţă să treacă şi printr-o instabilitate politică.
"Deocamndată, ceea mi se pare mie extrem de important, este faptul de a vedea, dincolo de board-ul de la Washington, al Fondului Monetar, că România are măsuri şi are o responsabilizare guvernamentală. Repet, în nici un caz, UNPR-ul nu va intra într-un joc cu miză nulă sau chiar negativă, pentru România", a declarat Cristian Diaconescu.
Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, urmează să decidă, luni, poziţia pe care o va adopta la votul moţiunii de cenzură. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, susţine că a propus un pachet de şase măsuri, printre care se regăsesc renunţarea la impozitul forfetar, creşterea TVA la 25% şi cotă unică de 4%, dar spune că nu condiţionează votul asupra moţiunii, de acceptarea acestor propuneri.
"Noi nu am vrut niciodată să intrăm la guvernare şi am spus că acordăm, acum, la formarea ultimului Guvern, am spus că acordăm un sprijin limitat, noi l-am condiţionat de un lucru pe care l-am considerat în momentul de faţă,vital, l-am condiţionat de necreşterea taxelor şi impozitelor, pentru că ele omorau economia. Deci s-ar putea de data aceasta, decizia noastră să fie, să nu votăm moţiunea. Asta nu înseamnă să votăm împotriva moţiunii, dar să nu votăm moţiunea", a declarat Varujan Pambuccian.
Liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin, vine cu o abordare nouă, el spune că s-a discutat la nivelul partidelor, din opoziţie, asupra conţinutului moţiunii şi că aceasta va fi însoţită şi de propuneri.
"Am discutat la nivelul celor trei partide şi sper că se va concretiza această idee, ca moţiunea de cenzură, dincolo de textul ei, care va dezaproba măsurile guvernului Boc, va avea trei pachete de măsuri ale fiecărui partid din opoziţie: Partidul Conservator, Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, care vor reprezenta, de altfel, o alternativă la măsurile propuse de premier în momentul de faţă", Daniel Constantin.
Executivul poate să cadă la moţiunea de cenzură, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, adica 236 de parlamentari.
Opoziţia adună în prezent 213 voturi. De miercuri mai are un vot sigur, de la senatorul Iulian Bădescu, care a plecat din PDL pentru că nu este de acord cu măsurile guvernului Boc.
Rămâne încă incert votul parlamentarilor independnţi dar şi al unor democrat liberali care s-au declarat nemulţumiţi de măsurile de austeritate.
Premierul Emil Boc este optimist şi a spus că o să discute cu parlamentarii, inclusiv cu cei din opoziţie dacă vor dori, şi speră să le obţină votul.