Revista presei editoriale, 20 noiembrie
Priviri în urmă peste campania electorală şi aşteptări de la dezbaterea televizată.
Articol de Costi Dumăscu, 20 Noiembrie 2009, 09:16
Editorialistul ziarului România Liberă, Cristian Câmpeanu face o sumară recapitulare a luptei electorale care se încheie, cel puţin pentru moment, mâine dimineaţă.
Campania de anul acesta a fost cea mai virulentă din ultimii 20 de ani în ambele sensuri: toxică şi plină de viruşi. Intoxicările - de la "microbuzele lui Nica" la "armament pentru terorişti" şi până la "Hayssam, Nastasiu, Gaetan şi paranormalul" - au fost injectate publicului în doze letale al căror efect a fost întărit de sute de ore de discuţii televizate despre nimic.
Viruşii, temele false au înveninat discursul public până acolo încât l-au redus la interjecţia primară şi înjurătura grobiană.
În fine, campania se încheie, în această seară, cu atât de amânata dezbatere televizată, despre care Mircea Marian scrie ironic, în Evenimentul Zilei : "Cui îi mai pasă de prostii precum acordul cu FMI, bugetul României, desemnarea viitorului comisar european sau viitorul guvern?
Important este că principalii candidaţi la preşedinţia patriei au rezolvat cea mai mare durere a românilor - avem dezbatere televizată. Ţara răsuflă uşurată".
Totul este o făcătură - consideră Mircea Marian. Totul este atât de aranjat şi negociat, încât nici măcar nu mai putem folosi mult uzata comparaţie cu meciurile de wrestling. Pentru că acolo avem parte, cel puţin, de spectacol...
Una peste alta, România va avea sigur preşedinte după 6 decembrie. Ceea ce rămâne însă nesigur ţine de "o agendă a lucrurilor lipsă" - crede comentatorul ziarului Cotidianul, Dorel Şandor.
Avem oraşe în agonie, sănătatea este vulnerabilă, la agricultură aproape că am renunţat, iar în mediul extern suntem absenţi.
Dar poate cel mai grav este faptul că... evităm prezentul - scrie Dorel Şandor. Suntem dependenţi de trecutul comunist până în măduva oaselor şi evadăm în surogatele consumerismului.
Evenimentele sunt acaparate de politicianismul gregar, iar modelele dubioase ţinute în atenţia publică prin scandal, dezvăluiri, denigrare.
Fugim, adică, de prezent la braţ cu Satana. Vedete de doi bani, lideri buieci, şmecheri de clasă...