Revista presei editoriale, 11 noiembrie
Editoriale din Jurnalul Naţional, Gândul şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 11 Noiembrie 2010, 09:46
Subiectul principal al editorialelor din presa de astăzi este moratoriul propus, în Parlament, de preşedintele Traian Băsescu. Atât iniţiativa şefului statului, cât şi atitudinea puterii şi opoziţiei sunt criticate de jurnaliştii-comentatori.
Nimic nu e mai jalnic decât spectacolul oferit de Putere şi Opoziţie care trag din toate părţile de cadavrul politic al Robertei Anastase - scrie Liliana Ruse în Gândul. PSD şi PNL vor să-şi ostoiască setea de sângele guvernanţilor, după ce nu le-a ieşit suspendarea lui Traian Băsescu şi demiterea Guvernului Boc. PDL îşi maschează debilitatea pironind-o pe Anastase cu tocurile în podiumul Camerei. Şi peste tot scandalul din ultimele două luni, apelul lui Băsescu la un moratoriu limitat între Putere şi Opoziţie a părut o mostră de umor negru şi a fost tratat în consecinţă.
Liliana Ruse notează şi apelul liderului liberal Crin Antonescu la "încetarea războiului", apoi încheie : şi Băsescu, şi Antonescu ştiu că pacea se încheie fie când combatanţii nu mai au resurse, fie când înţeleg că duc un război inutil. Politicienii români nu se află în niciuna dintre situaţii. Îşi fac oferte de armistiţiu cu bâtele ascunse la spate. Ei iubesc pacea, dar nu şi-o doresc.
Pentru editorialistul Jurnalului Naţional, Radu Tudor, surprinzătoarea propunere a preşedintelui de instituire a unui moratoriu de 30-45 de zile în Parlament pentru adoptarea unor legi este o invitaţie deschisă la favorizarea infractorului. Ce s-a întâmplat în noaptea de 15 septembrie la votul privind Legea pensiilor reprezintă un şir de infracţiuni, nesancţionate până în prezent. Roberta Anastase şi Sever Voinescu au patronat atunci sinistrul vot.
Opinia mea - mai zice Radu Tudor - este că nu se poate trece sub nici o formă peste noaptea neagră, 15 septembrie. Dacă există o minimă legalitate şi un respect infim pentru prezent şi viitor, cei care au furat trebuie să plătească. Penal şi politic.
Tot în contextul moratoriului, şi liderul PSD Victor Ponta este criticat, în textul Sabinei Fati însă, din România Liberă. Victor Ponta nu vrea un moratoriu pentru reformarea sistemului de pensii sau a salarizării bugetarilor, ci un moratoriu pentru trecut care să-i reabiliteze pe toţi foştii colaboraţionişti. Victor Ponta revine la linia dură trasată în anii '90 şi ar fi de acord chiar cu o nouă fază turbulentă, care să zguduie puterea ca pe vremea primei guvernări de dreapta din perioada 1996-2000, fiindcă PSD nu vrea să facă opoziţie democratică. Victor Ponta mizează pe grevă parlamentară ca acum zece ani Ion Iliescu, iar diferenţa de 50 de ani dintre ei nici nu se observă.
Armonia de idei dintre Ponta şi Iliescu - mai zice Sabina Fati - proiectează un peisaj dramatic pentru stânga autohtonă, fiindcă dovedeşte că tânăra generaţie din PSD este formată după chipul şi asemănarea comuniştilor reciclaţi la şcoala tranziţiei şi a mineriadelor.