Revista editorialelor, 8 octombrie
Editoriale din Gândul, România liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 08 Octombrie 2010, 08:20
Retrimiterea Legii pensiilor în Parlament de către preşedintele Traian Băsescu, cu solicitarea ca vârsta de pensionare a femeilor să fie de 63 de ani, nu 65, este analizată pe larg de jurnaliştii-comentatori.
Ce a realizat preşedintele? Liliana Ruse de la Gândul enumeră. A dat satisfacţie PSD şi PNL, fără să le dea şi dreptate. A dat o castană PDL, care s-a împotrivit la dezbaterile din Parlament propunerii de reducere a vârstei de pensionare pentru femei. A ignorat recomandarea europeană de egalizare a vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, motivând că situaţia din România e diferită de cea din UE.
Dar, în prestaţia sa artistică, preşedintele s-a bazat pe memoria scurtă a celor care îl privesc. Pentru că - reaminteşte Liliana Ruse - cu peste două săptămâni în urmă, în discursul din Parlament, Traian Băsescu apăra Legea pensiilor cerând fix egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani.
Aspectul este surprins şi de editorialistul ziarului România liberă, Cristian Câmpeanu. N-au trecut nici trei săptămâni de când, în discursul din Parlament, preşedintele afirma că egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani este binevenită, dat fiind declinul demografic românesc şi european. Totuşi, cu riscul de a fi acuzat de inconsecvenţă şi laşitate, Traian Băsescu a găsit ieri o ieşire elegantă dintr-o situaţie care părea fără soluţie - consideră Cristian Câmpeanu.
Prin gestul lui, şeful statului a sancţionat practicile nedemocratice ale Parlamentului (care datează de pe vremea lui Adrian Năstase - zice editorialistul), a dezavuat PDL (ruptura vizibilă dintre preşedinte şi partid se adânceşte - crede Câmpeanu) şi a ridiculizat opoziţia (pentru că suspendarea era ultimul lucru de care Băsescu avea a se teme, cu majoritatea pe care o are în Parlament - îşi încheie jurnalistul argumentaţia).
Nici Silviu Sergiu de la Evenimentul Zilei nu crede că iminenţa suspendării l-a determinat pe preşedinte să retrimită Legea pensiilor în Parlament, ci instinctul oricărui politician de a juca eficienta carte a populismului de câte ori apare o oportunitate. Traian Băsescu a intrat în haina apărătorului femeilor - scrie Silviu Sergiu, dar şi strategia din ultima perioadă a preşedintelui PSD, Victor Ponta este tot o formă de populism.
Ca lider al principalului partid de opoziţie, Victor Ponta nu poate rata nicio ocazie de a se erija în apărătorul pensionarilor, mulţi dintre ei trăind la limita sărăciei extreme. Cu atât mai mult într-o perioadă de criză şi politici guvernamentale ezitante şi, în consecinţă, ineficiente.
Editorialistul admite : în politică, una dintre reţetele succesului este să fii linguşitor, în primul rând cu electoratul tău. Doar că - încheie Silviu Sergiu referindu-se atât la Băsescu, cât şi la Ponta şi citând părerea a doi strategi americani care au lucrat pentru Bill Clinton - linguşeala este eficientă atâta vreme cât nu exagerezi.