Revista editorialelor, 8 martie
Editoriale din Gândul, România Liberă şi Adevărul.
08 Martie 2010, 11:07
În ROMÂNIA LIBERĂ, redactorul şef Dan Turturică scrie despre "Crin Antonescu, director la PNL SA". Partidul National Liberal a decis sa joace totul pe o singura carte: Crin Antonescu.Deşi, declarativ, o miza importanta a candidaturii sale a fost democratizarea interna a partidului, Antonescu a cerut si i s-a dat controlul total asupra echipei de conducere.
De azi înainte, funcţiile importante vor fi ocupate nu în urma unor alegeri interne, ci prin numiri. Practic, ca organizare, PNL va semăna mai puţin cu un partid şi mai mult cu o corporaţie, Prin asumarea rolului de director general al partidului însă, Antonescu a acceptat să intre într-un rol care îi cere in primul si in primul rand lui multa muncă, disciplină, pragmatism, acţiuni concrete şi o strategie foarte bine pusă la punct pentru atingerea rezultatelor. Implicit, s-a angajat ca el însuşi sa se schimbe în profunzime.
Silviu Sergiu îşi intitulează editorialul din EVENIMENTUL ZILEI "Independenţii, un pericol pentru PDL". Grupul parlamentarilor independenţi, un proiect politic gândit ca un mijloc eficient de a şubrezi PSD şi PNL, riscă să se întoarcă împotriva PDL. „Grupul Oprea” este un proiect costisitor. Pentru a sprijini guvernul, parlamentarii plecaţi din PSD şi PNL vor primi fonduri pentru colegiile lor uninominale. Banii vor fi folosiţi pentru construcţia de poduri, biserici, drumuri, şcoli sau derularea altor proiecte în folosul comunitaţilor din colegiile lor. Cu cât numărul independenţilor va fi mai mare, cu atât nota de plată plătită de guvern va fi mai consistentă.
Şi în ADEVĂRUL Ovidiu Nahoi îndeamnă "Să nu dezamăgim Moldova!". Dacă mai era nevoie de o dovadă în plus asupra incapacităţii administraţiei româneşti, o avem în aceste zile la Chişinău. Eliberarea mult aşteptatelor permise de mic trafic de frontieră se face pe bază de cozi, nervi şi funcţionari obtuzi. Ca la orice ghişeu românesc! Solicitanţii s-au lovit de lipsa de informaţii, de formulare complicate şi proceduri greoaie. Lucrul cel mai rău pe care România poate să îl facă în relaţia cu Republica Moldova este să dezamăgească şi să alimenteze astfel nu neapărat antiromânismul de tip Voronin, ci mai degrabă un româno-scepticism raţional, pragmatic şi mult mai greu de contracarat.