Revista editorialelor, 7 ianuarie
Editoriale din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Ianuarie 2011, 07:53
Sub titlul "Baronii reformei universitare, Raul Florea analizează în GÂNDUL prevederile din noua Lege a educaţiei şi întreabă, citez: "Ce l-a ţinut pe ministrul Daniel Funeriu să vină cu noi criterii pentru promovarea universitară la catedre? Sau cel puţin să facă transparent procesul de acordare a titlurilor, măsură ce putea fi luată prin simplu ordin de ministru? În cazul în care nu dispune de autoritatea necesară, rămâne doar să ne întrebăm ce anume se va întâmpla atunci când legea va ajunge în punctele mult mai sensibile, precum comasarea universităţilor şi desemnarea noilor modele de alegere a rectorilor. Sau poate că schema aleasă va fi tot aceea de a arunca vina pe "denigratorii sistemului" - am încheiat citatul.
Recent anunţata alianţă politică dintre liberali şi consevatori este văzută de Mircea Cărtărescu, în EVENIMENTUL ZILEI drept citez: politică sinucigaşă a lui Crin Antonescu". "A fugi de Băsescu ca să te arunci în braţele lui Voiculescu este una dintre cele mai absurde opţiuni luate în absurditatea vieţii noastre politice postdecembriste." - este opinia lui Mircea Cărtărescu.
În ROMÂNIA LIBERĂ, Cristian Câmpeanu pune şi el sub semnul întrebării crediblitatea alianţei numită de centru-dreapta dintre PNL şi PC, considerând-o drept un act gratuit al preşedintelui liberal. Şi scrie, citez: "Antonescu ar fi avut şanse bune să câştige preşedinţia şi fără acest aranjament. În loc să refacă credibilitatea PNL astfel încât să îl transforme într-un partid onorabil, care să fie capabil să preia steagul dreptei după eventualul dezastru al PDL, Antonescu este pe cale să înece PNL şi apoi să-i dea lovitura de graţie." -am încheiat citatul.
Dan Constantin ne spune cum vede el întâlnirea de ieri, de la Banca Naţională, dintre preşedintele Băsescu, premierul Boc şi guvernatorul Isărescu, citez: "Pentru Băsescu şi Boc, apariţia alături de Mugur Isărescu, reprezintă un câştig de imagine. Prăbuşiţi de ratarea "ţintei" Schengen au forţat audienţa la BNR. Ei l-au obligat pe Isărescu să-şi mai pună încă o dată semnătura (şi obrazul) pentru un nou împrumut de stabilitate. Întâlnirea de la BNR a durat cât un meci de fotbal – 90 de minute. Am aşteptat finalul ei, sperând cu disperarea suporterului Naţionalei, că Băsescu va ieşi de mână cu un alt premier. Croitoru a fost pus pe listă ca titular de două ori pentru Palatul Victoria. N-a fost să fie nici de data asta!" - încheie Dan Constantin.
În editorialul semnat în ADEVĂRUL, Tudor Călin Zarojanu porneşte de la constatarea că "De la Revoluţie încoace, aproape întotdeauna majoritatea românilor au considerat că ţara merge într-o direcţie greşită" şi deplânge faptul că până acum nimeni dintre cei care s-au aflat pe rând la putere nu au avut un proiect integrator care să descrie evoluţia optimă a României. "Dincolo de „democraţie, economie de piaţă, drepturile omului", - adică generalităţi - toate măsurile despre care se vorbeşte, toate legile, toate soluţiile sunt punctuale şi pompieristice. Bune sau rele, ele nu au decât efecte modeste pe termen foarte scurt. Problema României nu e ratarea bunei direcţii, ci absenţa unui proiect naţional." - conchide editorialistul.