Revista editorialelor, 6 octombrie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Gândul, Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 06 Octombrie 2010, 07:57
Scena politică românească produce şi astăzi comentarii şi analize în articolele editorialiştilor ziarelor centrale.
Victor Ponta pare a fi sigur că peste două săptămâni, după congresul PSD, pârjolul moţiunii de cenzură şi al suspendării preşedintelui va da jos actuala putere - scrie Ion. M Ioniţă în Adevărul. Doar că - observă editorialistul - între timp, în Parlament, acolo unde ar trebui să asistăm peste două săptămâni la dezastrul PDL, Opoziţia încasează bătăi după bătăi. Legea fraudată a pensiilor - explică Ion M. Ioniţă - a mers mai departe, fără ca democrat-liberalii să se sinchisească de protestele justificate ale PNL şi PSD. Iar ieri maşinăria de vot a Coaliţiei a câştigat o luptă esenţială pentru confruntările viitoare: UNPR a devenit dintr-o adunare a "independenţilor", un grup parlamentar cu drepturi depline.
Doi miniştri ai guvernului Boc iau astăzi note proaste în comentariile din Gândul. Mai întâi Traian Igaş de la interne, care le-a cerut şefilor de inspectorate din ţară să vorbească cu directorii de bănci să reeşaloneze creditele poliţiştilor. Este o utopie - scrie Gabriela Ştefan - să îţi închipui că poţi rezolva pe banii altuia, adică ai băncilor, problemele salariale cronice din Ministerul de Interne.
Apoi, tot în Gândul, prestaţia ministrului Daniel Funeriu de la învăţământ este - crede Dan Radu - marcată de confuzie. Jurnalistul explică : modul în care bacalaureatul se desfăşoară s-a schimbat din nou, fiind introduse probele suplimentare de competenţă, al căror calendar de desfăşurare, odată decis, s-a schimbat şi acesta din nou. Cât despre cercetare, aici nu mai e mult loc de confuzie, decesul fiind prin natura lui implacabil.
Dar şi opoziţia încasează critici în editorialele zilei. Vlad Macovei de la Evenimentul Zilei consideră că anunţata introducere de către PSD - în cazul în care va ajunge la putere - a cotei progresive de impozitare este o manipulare electorală. Cu o astfel de cotă progresivă, mulţi dintre cei care au investit în România vor pleca - crede jurnalistul. Iar în criză este esenţial să nu pierdem nimic din ceea ce avem sigur.
Trebuie să ţinem cu dinţii de fiecare loc de muncă din mediul privat şi orice zi în care aceasta se întâmplă este o zi salvată. Un partid de stânga ar trebui, prin definiţie, să fie mai grijuliu cu locul de muncă al omului - mai scrie Vlad Macovei. Până una-alta, însă, cu cota lui progresivă de impozitare, avem un PSD care vrea să vadă dacă mai este benzină în rezervor aprinzând un chibrit.