Revista editorialelor, 5 octombrie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Gândul, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Octombrie 2010, 07:48
"Băutura salvează România!" - afirmă în titlul editorialului semnat în Gândul, Marius Niţu, după care îşi continuă demonstraţia, citez: "Nu există criză urâtă, există români care n-au băut destul. Cam asta e filozofia mioritică de combatere a recesiunii, dezvăluită de Institutul Naţional de Statistică. Cifrele seci, nediluate cu false indignări, arată că în 2010, al doilea an al crizei, românii dau mai mulţi bani pe băutură şi ţigări decât în 2007. Amânarea şi reducerea investiţiilor personale pe termen mediu şi lung, cum ar fi hainele şi casa, sunt un semn de sărăcie. În schimb, creşterea productivităţii lucrului cu paharul trădează faptul că filozofia "După noi, potopul!" câştigă teren. Nu întâmplător, acest lucru are o legătură cu încrederea în guvernanţi sau în viitorii guvernanţi, oricare ar fi ei." - apreciază editorialistul.
Miruna Munteanu scrie în JURNALUL NAŢIONAL despre ceea ce ea numeşte, citez: "Karaoke politic la PDL, aripa blondă". Iată cum vede editorialista mobilizarea liderilor partidului de guvernământ, în week-end, la o reuniune la Suceava, unde ministrul Elena Udrea a dat startul campaniei electorale, citez: "Speriaţi de prăbuşirea dramatică în sondajele de opinie, liderii PDL au decis să se întoarcă la ce ştiu ei să facă mai bine: campanie electorală! Nu inevitabila moţiune de cenzură sau o eventuală suspendare a preşedintelui sperie acum conducerea PDL. Primejdia cea mare vine din interior. Festivalul politico-artistic de la Suceava a mai avut un scop: acela de a marca fără echivoc victoria aripei blonde a PDL în lupta cu dinozaurii BVB. Un semnal extrem de important pentru organizaţiile din teritoriu, în perspectiva alegerilor interne." - conchide editorialista.
Tot despre situaţia partidului de guvernământ scrie şi Elena Vijulie în ROMÂNIA LIBERĂ, care îşi intitulează editorialul "Cum se pierde puterea". Ea reia chestiunea votului fraudulos din Camera Deputaţilor, la Legea pensiilor, şi zice, citez: "Dacă premierul Boc îndrăzneşte să declare clar şi răspicat că „Roberta Anastase este susţinută fără echivoc de PDL", cu alte cuvinte, „voi toţi nu aţi văzut bine ce aţi văzut în înregistrarea oficială a Camerei Deputaţilor, deci 80 voturi = 170 de voturi!", acest lucru NU este cauzat numai de complicităţile, fricile şi reţelele de partid, ci şi de reacţia extrem de palidă a publicului. Dacă Elena Udrea îndrăzneşte să pretindă partidului ei să fie convins că PDL va câştiga alegerile din 2012, în pofida oricărei logici, acest lucru nu este cauzat numai de slăbiciunea democrat-liberalilor, ci şi de reacţia cvasiinexistentă a opiniei publice. Oamenii remarcă falsul şi absurdul, dar se mulţumesc să înghită în sec şi să înregistreze alt matrapazlâc de-al politicienilor, lipsindu-i pe cei corecţi, care există totuşi printre ei, de un sprijin care poate face diferenţa." - conchide editorialista.
În EVENIMENTUL ZILEI, Călin Hera a descoperit "avantajul de a fi codaşii Europei". "Într-un moment în care toată Europa (în special ţări precum Franţa, Marea Britanie, Suedia, Germania sau Danemarca) se frământă după avertizările privind iminenţa unor atacuri teroriste Al-Qaida, toată această nebunie pare să nu atingă defel Bucureştiul. SRI a anunţat menţinerea nivelului de alertă existent ("albastru"-precaut) întrucât nu există ameniţări directe asupra Românie. Poate fiindcă România nu e interesantă pentru organizaţiile teroriste decât în măsura în care diferite firme şi persoane monitorizate, se pare, de SRI, produc bani care să le finanţeze." - apreciază jurnalistul.