Revista editorialelor, 4 octombrie
Editoriale din Gândul, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 04 Octombrie 2010, 08:55
Început de an universitar, impozite, putere, opoziţie - sunt subiecte abordate de jurnaliştii-comentatori în editorialele lor din ziarele de luni.
Începutul de an universitar pentru ministrul Daniel Funeriu ar fi trebuit să aibă loc măcar prin semnalul intenţiei de a scoate din suferinţă unul dintre cele mai obtuze sisteme de învăţământ superior din Europa - scrie Raul Florea în Gândul.
Prin trasarea unor linii clare în privinţa puzderiei de universităţi (România are la ora actuală 110 universităţi acreditate, sau autorizate provizoriu, în timp ce Franţa, Germania şi Marea Britanie au câte 70), care, în marea lor majoritate, nu licenţiază decât reflexul taxă-diplomă.
Prin emiterea de ordine care să garanteze acordarea transparentă şi pe merit a titlurilor universitare.
Nimic din toate acestea - constată Raul Florea.
În schimb la ministerul educaţiei se joacă scenariul proiectelor de lege, în timp ce universităţile româneşti se golesc, lent, dar sigur, în ritm de 5-10 la sută pe an.
Adrian Păunescu pleacă, în textul său din Jurnalul Naţional, de la ideea de a fi impozitate nunţile.
Politica de impozite a celor care conduc astăzi România tinde să devină exemplară pe plan mondial.
Nimic nu trebuie să rămână neimpozitat. Acţiunea e cu atât mai binefăcătoare pentru cetăţeni cu cât, concomitent şi ordonat, le scad salariile.
Imaginaţia fiecărui democrat-liberal se simte mobilizată să contribuie la întregirea acestei reforme care va zgudui societatea românească până la o face să sucombe.
Pe lângă iniţiativele oficiale de riguroasă spoliere a oamenilor - mai zice Adrian Păunescu - răsar de pretutindeni din adâncurile creierului portocaliu idei strălucite, proiecte fabuloase, chemări îmbietoare la măsuri urgente de asigurare a foametei generale.
Opinii critice la adresa opoziţiei, a PSD mai precis, în textul lui Dan Cristian Turturică din România Liberă.
PSD speră să obţină o reîntoarcere triumfală la putere promiţând cu frenezie reinstaurarea statului paternalist, conservarea unei administraţii îmbuibate cu posturi călduţe şi salarii grase (chiar dacă economia privată nu le poate susţine), dar şi recompense pentru toţi cei ce luptă alături de ei.
PSD joacă totul pe mâna sindicatelor, aliaţii săi tradiţionali pe frontul populismului deşănţat, alături de care speră să obţină o schimbare mai rapidă de putere, prin presiunea străzii.
Judecând după cum îşi orchestrează acum „come-back-ul", o dată cu PSD se vor reîntoarce - crede Dan Cristian Turturică - şi politicile populiste care ne-au împiedicat să construim în anii '90 un capitalism sănătos, să capitalizăm creşterea economică dintre 2000 şi 2007 şi să ieşim rapid din criză.