Revista editorialelor, 4 februarie
Editoriale din Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 04 Februarie 2010, 14:27
Subiectul principal al editorialelor din ziarele de astăzi este ... Mircea Dinescu. Analiştii comentează pe marginea deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate potrivit căreia funcţia poetului de membru în Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi cea de administrator la două firme nu sunt compatibile.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) seamănă cu o babă clevetitoare care stă în spatele gardului, spionează tot ce se întâmplă pe uliţa mare şi apoi se dă cunoscătoare în ale secretelor satului.
Astfel îşi începe Gabriela Ştefan analiza pe care o semnează în ziarul Gândul. În situaţia lui Dinescu lucrurile sunt clare ca lumina zilei : acesta nu numai că nu a ascuns niciodată faptul că este "moşier" şi că vinde vinul din producţia proprie prin firma sa, dar a vorbit despre aceste lucruri pe aproape toate posturile de televiziune.
Şi atunci nu poţi să nu te întrebi: ce a făcut ANI în toţi aceşti ani, de ce nu l-a declarat până acum incompatibil pe Dinescu, pentru că nu avea de făcut nici o investigaţie? Directorul editorial de la Adevărul, Adrian Halpert scrie că, deşi în urmă cu trei ani Mircea Dinescu s-a aflat în conflict cu ziarul, acest lucru nu îl poate împiedica să vadă ridicolul situaţiei de acum şi să încline să-i dea dreptate lui Dinescu atunci când acuză o lucrătură politică. Pentru că - argumentează Adrian Halpert - sunt cunoscute calitatea de bon-viveur a lui Mircea Dinescu, pasiunea sa pentru viţa de vie şi activitatea de la ferma de pe malurile Dunării.
Ciudat e că ANI a aflat abia acum, când Dinescu nu mai face parte din cercul de adulatori ai lui Traian Băsescu, şi a decis că pătlăgica nu mai poate fi compatibilă cu deconspirarea turnătoriilor şi nici ciorchinele de struguri cu scormonitul prin dosare.
Ideea apare şi în textul lui Victor Ciutacu din Jurnalul Naţional, care aminteşte că s-a contrat violent, acum câţiva ani, cu gureşul poet. Atunci Dinescu îl susţinea public pe Traian Băsescu. Acum, însă, după ce Dinescu i-a susţinut transparent (pe rând) pe Antonescu şi pe Geoană împotriva lui Băsescu, procuroraşul obraznic din fruntea ANI, altfel degrabă înregistrator ilegal de convorbiri în mediul ambiental, s-a gândit să devină util cauzei. Omul are de apărat o funcţie şi are comportament de buton pe care se apasă la nevoie. Iar nevoia vine de acolo că - avansează Victor Ciutacu un scenariu - zgomotul creat de "cazul Dinescu" trebuie să acopere un alt scandal : neînceperea urmăririi penale împotriva Elenei Udrea, pentru că doamna ministru - consideră Victor Ciutacu - trebuia albită.