Revista editorialelor, 30 iunie
Editoriale din Evenimentul Zilei, Gândul şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 30 Iunie 2010, 10:05
Ce fac instituţiile statului şi oamenii din fruntea lor pe timp de criză? Guvern - Preşedinţie - Banca Naţională : acesta este "traseul" pe care îl urmează editorialiştii ziarelor centrale în textele lor de astăzi.
Mircea Marian pleacă, în editorialul său din Evenimentul Zilei, de la vorbele pe care premierul Emil Boc le-a spus duminică prefecţilor strânşi în teleconferinţă : "Măsurile pe care suntem nevoiţi să le luăm par uneori extrem de grele şi nepopulare".
Par? - întreabă jurnalistul. Şi doar uneori? Tăierea salariilor, majorarea TVA, impozitarea tichetelor de masă şi eliminarea subvenţiei pentru încălzire doar "par" nişte măsuri grele?
În afară de tăierile de salarii şi majorările de taxe şi impozite, guvernul Boc nu are de gând să facă nimic. Nu ştie, nu poate, nu vrea.
În acest timp, Traian Băsescu nu s-a arătat la faţă din 25 mai - constată Rodica Ciobanu în Gândul, situaţie pe care şi-o explică astfel.
Dacă ar fi avut un plan de ieşire din criză, preşedintele l-ar fi pus în aplicare înainte ca el şi PD-L să piardă, în sondaje, 20 de procente.
Nu a avut însă niciunul, iar, astăzi, nici cea mai luminată minte nu mai poate evita confruntarea cu colapsul.
Explicaţia pentru faptul că, de peste o lună, Traian Băsescu a încetat să transmită mesaje naţiunii este mult mai simplă: nu mai are ce-i spune.
Poporul s-a deconectat de preşedinte şi nu viceversa - încheie Rodica Ciobanu.
Acesta din urmă a luat doar act de ceea ce i se întâmplă şi rămâne în perimetrul său, izolat.
Ion M. Ioniţă reaminteşte în Adevărul că, în toţi cei 20 de ani din urmă, cel mai longeviv şef de bancă naţională din lume, Mugur Isărescu a convins prin rigoare, prudenţă, calcul rece şi moderaţie în discurs.
Iată însă că, sub presiunea crizei, regatul de credibilitate al BNR începe să se fisureze. Instituţia, altădată zgârcită în declaraţii, vorbeşte vrute şi nevrute pe mai multe voci!
Trebuie ca Mugur Isărescu să-şi strângă repede oamenii de pe ecrane şi să-i pună să se ocupe de ceea ce ştiu mai bine - consideră Ion M. Ioniţă şi iată de ce.
Devine din ce în ce mai clar că este nevoie de un nou program de măsuri economice pentru 2011, lucru imposibil fără pilonul de credibilitate pe care îl oferă BNR.
Sistemul trebuie resetat pentru ca România să fie capabilă să producă, să iasă din logica subdezvoltării.
Nu avem bani, dar ceva-ceva inteligenţă se va mai găsi în ţara asta. Şi BNR are resurse de competenţă.