Revista editorialelor, 29 septembrie
Editoriale din Gândul, Curentul şi România Liberă.
Articol de Nicoleta Turcu, 29 Septembrie 2010, 07:57
Horia Ghibuţiu scrie în Evenimentul Zilei că proaspătul ministru Traian Igaş a fost făcut chiseliţă de opoziţie încă înainte de a apuca să probeze bine bocancii Internelor, să vadă omul dacă nu cumva îi sunt cam largi sau, cine ştie, poate îl strâng.
Liderul social-democraţilor, Victor Ponta, l-a dat în fapt, conform CV-ului lui Igaş, pe care spune că l-a primit prin intermediul serviciului de mesagerie text: şi-a luat Bacalaureatul după câţiva ani, a fost paznic şi a fost amendat de poliţie pentru schimb de valută". În aceeaşi zi, preşedintele PSD a evaluat şi activitatea parlamentară a fostului consilier din Pecica: "E ca apa sfinţită, nu face nici bine, nici rău la Senat". Aprecierea tânărului politician pesedist e discutabilă, crede Horia Ghibuţiu, care spune că senatorul Igaş a făcut deopotrivă şi bine, şi ră u. Astfel, a făcut rău că a eşuat lamentabil în tentativa de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului; dar, în acelaşi timp, a făcut bine că l-a lăsat pe fostul musafir al lui Vîntu să mai fie preşedinte la ceva.
Buldogul, Marinarul şi Herta Müller - îşi intitulează editorialul pe care îl semnează în Adevărul ION M IONIŢĂ. Herta Müller a avut ghinionul ca prezenţa sa la Bucureşti să coincidă cu derularea pe micile ecrane a telenovelei "Buldogul marinarului". Lumea a urmărit cu sufletul la gură intrigile şi loviturile de teatru care au urmat asediului de la Palatul Cotroceni. Noroc că zidurile au rezistat salvelor de şepci cu sau fără stemă. Ca în cazul oricărei telenovele care se respectă, dragostea a învins în cele din urmă.
Igaş, venit din provincie să-şi facă un rost la Bucureşti, a obţinut ceea ce trebuia să obţină, iar Marinarul, un om dur, dar cu suflet mare, s-a despărţit cu lacrimi şi pupături de credinciosul său Buldog. Herta Müller a vorbit pe scena Ateneului Român, dar politicienii care au declarat regimul comunist drept ilegitim şi criminal nu prea s-au văzut în sală. Multora nu le convine să audă ceea ce spune Herta Müller, că nu prea ne-am ostenit cu rezistenţa împotriva comunismului, crede Ion M Ioniţă.
În editorialul pe care îl semnază în România Liberă, Gabriel Bejan se întreabă : De ce-i ridicăm statuie ministrului Blaga? În numai 24 de ore, Vasile Blaga s-a transformat din „baron al PDL fără de care Traian Băsescu nu poate acţiona" în „singurul om de onoare care l-a înfruntat pe Băsescu", crede editorialistul.
Prin demisia sa, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor a devenit brusc, în ochii liderilor opoziţiei, ai sindicaliştilor sau ai multor analişti, un politician redutabil, un ministru performant şi un om de mare curaj. Aceste laude aduse acum lui Vasile Blaga sunt complet lipsite de sens pentru publicul larg şi arată că, în lipsa unor repere adevărate, suntem dispuşi să vindem oamenilor eroi închipuiţi, chiar cu riscul de a părea ridicoli, conchide Gabriel Bejan.