Revista editorialelor, 29 noiembrie
Editoriale din Gândul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 29 Noiembrie 2010, 08:22
Editorialiştii ziarelor centrale scriu astăzi despre scrutinul din Republica Moldova, dar comentează - în egală măsură - şi actualitatea politică internă.
Izolarea celor care au izolat Moldova în ultimul deceniu, aceasta pare să fie miza alegerilor de ieri - scrie Bogdan Munteanu în GÂNDUL. Este adevărat că Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău nu a reuşit să-i aducă pe alegători la referendumul din septembrie, când puteau decide alegerea preşedintelui Moldovei prin vot direct. De atunci încoace, însă, membrii coaliţiei nu au mai avut alt obiectiv decât a scoate un scor cât mai bun la alegerile de ieri.
În acest fel, chiar dacă rămâne cea mai mare formaţiune a ţării, Partidul Comuniştilor va pierde ultimele resurse de a face jocurile "pe faţă" - continuă analiza lui Bogdan Munteanu. Însă resursele "ascunse", inclusiv de stârnire a unor noi violenţe precum cele din aprilie 2009, îi rămân intacte.
Despre alt proces electoral, şi anume cel din partidul de guvernământ de la noi, la nivel local, şi care se va încheia la congresul din primăvară, scrie Ioana Lupea în EVENIMENTUL ZILEI. Cine-l va înlocui pe Boc la şefia PDL? - este întrebarea pe care şi-o pune jurnalista. Nici doctrina, nici moralitatea politică, ci alegerile din 2012 vor fi subiectul congresului din primăvară.
Conducerea PDL va fi aleasă, aşadar, nu într-o competiţie de proiecte, ci în funcţie de viitoarea alianţă de guvernare. Aşa încât, pe Emil Boc îl va înlocui în fruntea partidului acel lider care obţine nu numai voturile PDL, ci se bucură şi de încrederea posibililor parteneri de guvernare, fie ei la stânga sau la dreapta. Adică - încheie Ioana Lupea - Vasile Blaga sau politicianul susţinut de Vasile Blaga.
Dan Cristian Turturică, ROMÂNIA LIBERĂ. Văzut de sus, Bucureştiul îţi taie respiraţia. Pentru că numai când îl priveşti de la înălţimea noilor construcţii îţi dai seama nu doar că au fost ratate toate şansele de a repara ceea ce a stricat Ceauşescu, ba chiar că am amplificat dezastrul lăsat de el. În loc să protejeze şi mai bine puţinele zone scăpate de urgia lui, noii stăpâni din ultimii 20 de ani le-au mutilat şi mai tare, permiţând ca în mijlocul lor să răsară adevărate monstruozităţi.
Şi aşa arată toată ţara - continuă Dan Cristian Turturică - şi nu doar în plan arhitectural. Ne-am înconjurat de instituţii ridicate strâmb. Copii care imită mai mult sau mai puţin reuşit forma instituţiilor occidentale, după care au fost modelate, dar care păcătuiesc esenţial prin pervertirea conţinutului.
Jurnalistul încheie cu o invitaţie la meditaţie. Miercuri, de Ziua României, poate nu ar strica să reflectăm câteva minute la următoarea întrebare: „Suntem mulţumiţi de ceea ce lăsăm celor ce vor veni după noi?". Asta este chiar tot ce putem?