Revista editorialelor, 29 iunie
Editoriale din România Liberă, Gândul şi Adevărul.
29 Iunie 2010, 08:23
Victor Rotariu scrie astăzi în editorialul său din Gândul despre ce se întâmplă atunci când românul ia leul la şuturi.
Speriaţi de posibilitatea unei deprecieri masive a leului, românii s-au înghesuit ieri la ghişeele băncilor şi la casele de schimb valutar pentru a cumpăra euro.
Rezultatul a fost pe măsură: cererea mare de valută a dus leul la cel mai prost curs oficial din istorie.
Dramatismul zilei de ieri are prea puţină legătură cu declaraţia oficialului BNR privind posibilitatea unui curs de 6 lei pentru un euro sau cu faptul că ea a fost scoasă ulterior din context.
Adevărata problemă este că românii au ajuns la capătul puterilor şi au fost aduşi în situaţia în care reacţionează exagerat la cel mai mic schimb.
Nervii românilor sunt întinşi la maximum de haosul pe care l-a creat întregul mediu politic.
România are un ministru de finanţe care dezamăgit de el însuşi, un premier care orice ar face, pare că este o simplă victimă şi un preşedinte care se spală pe mâini de echipa al cărei căpitan este, numai dacă dă bine.
Elena Vijulie îi îndeamnă pe politicieni în editorialul pe care îl semnează în România Liberă să ia o pauză de gândire.
Prima prioritate a României în acest moment este soarta acordului cu FMI.
Jeffrey Franks a anunţat că boardul FMI aşteaptă noul pachet de măsuri după eşecul guvernului la Curtea Constituţională.
Chiar şi criticii cei mai înverşunaţi ai cabinetului PDL sunt de acord că acum România nu are altă soluţie decât apelul la FMI.
A doua prioritate a ţării noastre este relansarea economică.
Autorităţile ar trebui să convingă băncile să împrumute companiile, să slăbească strânsoarea impozitelor şi taxelor pentru producători, să încurajeze angajările prin scăderea costurilor cu locurile de muncă.
În paralel, o a treia prioritate este reaşezarea din temelie a sistemului public. Indiferent însă care sunt detaliile acestor priorităţi, cea mai urgentă nevoie a României este aceea de a avea direcţie şi a ieşi din confuzie. Emil Boc n-are habar de direcţie, în guvern, confuzia e la ea acasă.
Diversiunea Dan Diaconescu îşi intitulează editorialul din Adevărul Sabin Orcan.
Există o fascinaţie inexplicabilă pe care o exercită personajul numit Dan Diaconescu, mai ales, de când a devenit peste noapte martirul poporului telespectator.
Veneratul şi compătimitul Dan Diaconescu a sărit cu viteza ştirilor de la ora 5 din arestul poliţiei direct în bătălia politică.
La început am crezut că glumeşte când a anunţat cu cătuşele ridicate deasupra capului că va înfiinţa un partid şi că va candida la preşedinţie, mai scrie Sabina Orcan.
Duminică seara, gluma s-a transformat însă într-un show electoral în toată puterea cuvântului.
Aşadar, domnul Dan a găsit soluţia bunăstării generale şi totodată se pregăteşte să-l înlocuiască la cârma ţării pe fostul său invitat de onoare Traian Băsescu.
Scenariul pare comic, dar ratingul arată că audienţa moderatorului vedetă de la OTV se apropie acum de un milion de telespectatori.