Revista editorialelor, 28 iunie
Editoriale din România Liberă, Gândul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 28 Iunie 2010, 08:42
Pensiile românilor sunt subiect principal în editorialele din ziarele de astăzi : de ce se recalculează toate pensiile speciale, numai ale magistraţilor nu, şi cum vor avea vârstnicii bani mai puţini, chiar dacă pensiile nu le sunt tăiate.
„Între magistraţi şi ceilalţi este o diferenţă fundamentală." Aşa a explicat venerabilul judecător Ion Predescu decizia şocantă a Curţii Constituţionale de a bloca recalcularea pensiilor magistraţilor - a propriilor pensii, adică - în timp ce a acceptat planul Guvernului de a recalcula toate celelalte pensii speciale. Predescu are dreptate - admite, ironic, editorialistul ziarului România Liberă, Dan Cristian Turturică. Între magistraţi şi toţi ceilalţi români există o diferenţă fundamentală.
Faptul că majoritatea procurorilor şi judecătorilor au permis ca mii, zeci de mii de politicieni şi oameni de afaceri oneroşi să acumuleze ilegal averi colosale se află la originea multora dintre problemele din cauza cărora declinul economic global ne afectează mult mai tare decât pe alte ţări.
Aşa încât - încheie Dan Cristian Turturică - nu îmi pot imagina o dovadă mai mare de iresponsabilitate decât gestul judecătorilor de la Curtea Constituţională care, într-un moment de criză profundă, abuzează de puterea lor pentru a se plasa deasupra tuturor celorlalţi români, deasupra legii şi a bunului simţ.
Cât despre celelalte categorii de pensionari, drama lor abia începe - scrie Gheorghe Cercelescu în Gândul.
Pensiile nu vor scădea cu 15%, dar au curajul cei care au tot plâns pe umerii pensionarilor să le spună cu cât li se va reduce puterea de cumpărare în urma creşterii cu 5 procente a TVA? Fiţi siguri că nu vor face aşa ceva. Sunt laşi. Dacă românii cred că oricare partid parlamentar, care s-ar afla la putere, ar fi capabil să menţină salariile şi pensiile la nivelul actual, fără să ducă inflaţia la 15% şi cursul la 6 lei pentru un euro, se înşeală amarnic.
Încheiem cu Horia Ghibuţiu, care pleacă în textul său din Evenimentul Zilei de la vorbele spuse de premierul Boc prefecţilor : "şmecherii care încearcă să primească pe uşa din dos bani de la stat, fără a munci, trebuie să dispară din ecuaţia economiei".
Şmecheria va dispărea din România când Fiscul va fi o instituţie cu o cotă de încredere la fel de mare ca Armata sau Biserica.
Şi nici măcar nu ştim cu ce ar trebui să începem, pentru că s-au strâns prea multe licitaţii mascate - mai scrie Horia Ghibuţiu - deconcentrate clădite pe bază de carnet de partid, afaceri cu statul ale ginerelui sau consilieri care au beneficiat de fonduri structurale.